pixabay.com

Nekadašnja višegodišnja poslanica u Evropskom parlamentu, u kojem je bila i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček, podnela je danas ostavku na mesto državnog sekretara za kulturu.

Lunaček se sa čela resora kulture povlači nakon žestoke kritike kulturnih stvaralaca, ali i partijskih kolega, da nije učinila dovoljno za kulturu u vreme koronavirusa.

Na konferenciji za štampu ona je kazala da je za danas bilo planirano da predstavi dogovor o ponovnom otvaranju kulturnih institucija u Austriji, koje su privremeno zatvorene usled restrikcija zbog epidemije, ali da nije uspela da postigne dogovor o tome.

– Primetila sam da je nezadovoljstvo kulturnih stvaralaca i pored dogovora o paketu pomoći u vrednosti od 700 miliona evra stalno raslo. Morala sam, iako sam se borila svom snagom, ustanoviti da nisam više u mogućnosti da delujem kako želim. Uverena sam da ostavljam ovo mesto nekom ko će u ovoj kriznoj situaciji učiniti više nego ja – kazala je ona.

Lunaček je podsetila da se dugo godina bavila pitanjem Evrope, ali da je ušla u ovaj resor sa željom da svoje iskustvo iz drugih oblasti primeni na sektor kulture, gde Austrija ima vodeću ulogu u “svetskoj ligi”.

Kazala je da je bio rizik preuzeti resor kulture, ali i da ko nema hrabrosti da se suoči sa nečim novim i da neće moći ni da primeni svoje ideje.

– U životu sam često pobeđivala, ali i gubila – konstatovala je ona.

Lunaček su proteklih nedelja žestoko napadali kulturni stvaraoci i menadžeri kulturnih instituacija optuživši je da nema razumevanja za specifične probleme ovog sektora i da premalo zastupa njihove interese u vladi.

Takođe i iz sopstvene stranke naišla je na kritike, te ju je portparol Zelenih za pitanje kulture Eva Blimlinger oštro napala, rekavš da sigurno može bolje obavljati taj posao.

Lunaček sa svega 128 dana na funkciji nalazi se među članovima vlade sa najkraćim mandatom.

Inače tu listu političara koji su se najkraće zadržali na vlasti predvodi viši ministra pravosuđa koji je svega 25 dana bio na čelu tog resora od 4. februara do 29. februara 2000.

Ovo je već drugi veliki poraz Lunaček u njenom političkom životu, nakon što je, predvodeći Zelene na parlamentarnim izborima 17. oktobra 2017., pretrpela velike gubitke, a i Zeleni tada ispali iz parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here