EPA/Alexei Druzhinin
Vladimir Putin i Viktor Orban

Ruski ambasador u Budimpešti, Jevgenij Stanislavov objasnio je zašto je Mađarska spomenuta u grupi onih koje Moskva smatra “neprijateljskim zemljama” svojevrsnoj “crnoj listi” uprkos prijateljskom odnosu između čelnika Vladimira Putina i Viktora Orbana.

Ruska vlada odobrila je ovog meseca listu stranih država i teritorija za koje je rekla da su počinili “neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana”, izvestila je državna novinska agencija Tass.

One koje su pale u nemilost Moskve su države koje su osudile Putinovu specijalnu vojnu operaciju na Ukrajinu i bile su na čelu sankcija nametnutih Rusiji. Na listi su se našle zemlje uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Australiju, Novi Zeland i one u Evropskoj uniji, kao i druge evropske države.

Mađarski premijer Viktor Orban ima dobre odnose s Vladimirom Putinom. On se protivio sankcijama EU i pokušao da osujeti NATO vojnu podršku Kijevu. Dok je Rusija ograničila snabdevanje gasom druge evropske zemlje, pristala je da poveća svoje isporuke goriva Mađarskoj, prema ruskim državnim medijima.

Prošle nedelje je Orbanov portparol Gergelj Guljaš rekao da Mađarska neće uhapsiti Putina ako dođe u zemlju, uprkos tome što je potpisnica Rimskog statuta koji je osnovao Međunarodni krivični sud (ICC) u Hagu koji je izdao nalog za hapšenje ruskog vođe 17. marta za navodne ratne zločine u Ukrajini.

Ali, kao članica EU koja je delovala kao blok u kažnjavanju Rusije sankcijama, Mađarska je na crnoj listi Moskve. Ruski izaslanik u Budimpešti, Stanislavov insistirao je da će “kanali dijaloga” ipak ostati “otvoreni”.

– Mađarska je potpisala sve protivruske pakete sankcija Brisela i prisiljena je da ih se strogo pridržava. Zato je klasifikovana kao zemlja neprijateljska prema Rusiji, protiv koje se mogu primeniti naše mere odmazde – rekao je Stanislavov ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti u četvrtak.

Međutim, rekao je da je Moskva “optimistična” da će doći do “konstruktivne interakcije s Mađarskom”.

– Budimpešta pokazuje pragmatičnu poziciju od koje neće odustati ni pod pritiskom svojih saveznika u EU i NATO – dodao je Stanislavov.

1 COMMENT

  1. Mislim da Rusija ne bi trebalo da stavi Madjarsku na crnu listu.Orban cini sve da se odupre NATO paktu i EU i Sad snkcijama protiv Moskve.madjarska je prijateljska zemlja sa Srbijom.i ne pomaze Ukrajinu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here