EPA-EFE
Viktor Orban

Šefica EU Ursula fon der Lajen iznela je u sredu viziju proširene Evropske unije koja bi uključivala Ukrajinu – ali Kijev još uvek ima posla do zelenog svetla za pregovore o članstvu, a Mađarska je viđena kao potencijalna prepreka, piše Rojters.

Zemlje EU treba da odluče u decembru da li da dozvole Ukrajini da otpočne pregovore o pridruživanju – potez koji bi zahtevao jednoglasnu podršku svih 27 zemalja u bloku.

Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen rekla je Evropskom parlamentu da je Ukrajina već napravila “velike korake” otkako je prošle godine proglašena kandidatom za članstvo, ali zemlje kandidati moraju da ispune niz političkih i ekonomskih kriterijuma da bi započele pregovore o članstvu – i moraju da ispune strože uslove u pogledu demokratije, vladavine prava i ekonomskih standarda – pre nego što zaista mogu da se pridruže EU.

Evropska komisija je u junu saopštila da je Kijev završio dva od sedam koraka na putu ka pregovorima, ali da mora učiniti više na reformi sudova, borbi protiv korupcije i pranja novca, obuzdavanju oligarha i poboljšanju tretmana manjina.

Diplomate i zvaničnici EU kažu da će Francuska i Nemačka, verovatno podržati početak pregovora ako Komisija da pozitivnu procenu. Izveštaj se očekuje u oktobru, ali bi mogao biti odložen do novembra, kažu zvaničnici.

Međutim, Mađarska će biti tvrđi orah za Kijev, kažu diplomate i zvaničnici, posebno kada je u pitanju tretman etničkih Mađara u Ukrajini.

– Za Ukrajinu je najveća prepreka Mađarska i diskusija oko nacionalnih manjina – rekao je visoki diplomata EU pod uslovom da ostane anoniman. Politički će to biti najvažnija prepreka.

Mađarski premijer Viktor Orban neguje toplije veze sa Moskvom i više puta se sukobljavao sa Kijevom, uključujući i pravo etničkih Mađara da uče na svom maternjem jeziku nakon što je Ukrajina usvojila zakon o ograničavanju upotrebe manjinskih jezika u 2017. škole.

Budimpešta se takođe sukobila sa Kijevom zbog uključivanja mađarske OTP banku na ukrajinsku crnu listu kompanija optuženih za finansijsku podršku ratu u Rusiji – optužba koju i Mađarska i banka negiraju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here