EPA/Cristian Hernandez

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je – da je počeo pregovarački proces sa opozicijom.

– U ponedeljak 8. jula počeo je proces dijaloga sa venecuelanskom opozicijom, uz učešće Vlade Norveške, na ostrvu Barbados. Vrlo ohrabrujući početak. Imam sve odgovarajuće izveštaje šefa naše delegacije u vezi sa prvim danom pregovora – izjavio je Maduro na državnoj televiziji.

Prema njegovim rečima – razmatraće se šest tačaka koje se odnose na sve oblasti života zemlje: na ekonomiju, politiku, kulturu i na socijalnu sferu.

– Veoma sam optimističan. Danas su pregovori trajali pet časova. Korak po korak moći ćemo da otvorimo put ka miru, nenasilju i ka konstruktivnom dijalogu za Venecuelu – rekao je predsednik.

Maduro je takođe kritikovao nedavni izveštaj koji je vrhovna komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačelet predstavila na kraju svog putovanja u zemlju.

– Izveštaj gospođe Bačelet je izveštaj koji su više pravili ljudi iz njene kancelarije, a koji se neprijateljski odnose prema bolivarskoj revoluciji. On je pun laži, manipulacija, lažnih podataka, to je ponavljanje izveštaja prethodnog vrhovnog komesara koji je napravio i diktirao američki Stejt departmenta. Ona je podlegla pod njihovim pritiskom – smatra lider Venecuele.

Maduro je takođe naveo da će sada lično poslati pismo Bačelet u Ženevu.

– Daj Bože da ga ona ispravi i ovaj lažni korak (izveštaj) bude lekcija za gospođu Bačelet – istakao je on.

Šef države takođe je objasnio da su tokom pregovora predstavnici venecuelanske vlade protestovali zbog podataka koje je opozicija predstavila za ovaj izveštaj.

– Nadamo se da će greške biti ispravljene što je pre moguće – naglasio je Maduro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here