ATAImages
Veljko Belivuk

Postoje potvrde o planiranom atentatu, a službe znaju ko je sve trebalo da učestvuje u izvršenju tog napada, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će se o tome pojaviti novi podaci.

Vučić je, dan pošto je pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, zaštićeni svedok Srđan Lalić, kazao je da službe nisu mogle da izmišljaju operativne podatke.

– Pojaviće se novi podaci, mi sad imamo nove pakete skinute sa telefona. Oni počinju da govore i o ubistvu ili napadu na mene. Sad imamo potvrde i znamo ko je u tim pričama učestvovao i ko je trebalo da učestvuje u izvršenju i u prvom i u kasnijim pokušajima – rekao je Vučić i dodao da to i nije bila prevelika tajna.

Tog dana se na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji, kako kaže, okrenuo tada ministru policije Aleksandru Vulinu i pitao ga šta mu je, što se trese u šali i mirno prošao i mirno se vratio.

– Nisam hteo ni pancir da nosim jer sam rekao da nikad u svojoj zemlji neću da ga nosim. Ne bojim se da prošetam kroz svoj narod. Mafiju pobeđujemo, glavu smo joj dobrim delom odsekli, ali ima još mnogo problema sa kojima se suočavamo i koje moramo da rešimo u narednom periodu – istakao je Vučić.

Cilj atentata je, smatra potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan, bio prevrat u državi, a mafija je imala ulogu izvršioca.

– Mafija nije mogla sama da izvrši atentat i prevrat. Za to nisu sposobni, a i ne mogu da uklone predsednika pa da šef mafije postane šef države. To govori da su bili pod kontrolom ili u vezi sa moćnim tajnim službama i da je postojao vrlo ozbiljan plan u koji su uključena tri faktora, spoljni, unutrašnji i političko-tajkunski – pojašnjava Karan za “Vesti”.

Te tri pomenute grupe bi, kako je kazao, silom da preuzmu vlast.

– Da se atentat priprema ukazivalo je i prisluškivanje predsednika, koje nije za cilj imalo da se on kompromituje, već da se utvrdi kretanje i pripremi neka zaseda. Reč je o 1.800 prisluškivanih razgovora uz pomoć kojih je praćeno gde on ide privatno pa je opušteniji, gde ima manje obezbeđenja i manje opreza… Cilj je bio ukloniti čoveka koji je ključ svega – tumači Karan.

Mafija je direktan izvođač, a uz naoružanje je tu bila i oprema za nasilje na ulici kojom bi se prevrat obezbedio i strani faktor sa nekim unutrašnjim snagama preuzeo vlast.

Karan podseća da je na Aleksandra Vučića bio planiran atentat na otvaranju spomenika srednjovekovnom srpskom vladaru Stefanu Nemanji i da se nije znalo ko će ga izvršiti.

– Za razliku od premijera Zorana Đinđića, koji nije bio dobro obezbeđen kad je ubijen, tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin je otvaranje spomenika gde se Vučić obraćao građanima obezbedio izuzetno jakim policijskim snagama – zaključio je Karan.

Oglasio se i Aleksandar Vulin koji je rekao da je od dolaska na mesto ministra znao da mora učiniti sve da Vučić preživi dok ne bude uništen klan Belivuk-Miljković čiji je cilj bio smrt Vučića i članova njegove porodice, uvođenje Srbije u haos i izbor vlasti koja će ih slušati i čuvati.

U tome, prema njegovim rečima, nisu bili sami ni bez političke podrške.

– Na suđenju je potvrđeno da su postojali planovi i konkretna činjenja da se likvidira Vučić – kazao je Vulin i dodao da je ponosan što su MUP, BIA i Tužilaštvo za organizovani kriminal uspeli ono što nisu bezbednosne strukture koje su vodile zemlju u vreme ubistva Đinđića.

Istakao je i da su zaštitili predsednika i nisu dozvolili da ološ ubije “prvog među Srbima – Aleksandra Vučića”.

– Postoje i sad politički centri moći koji će pokušati da iskoriste kriminalce da ubistvom Aleksandra Vučića sruše Srbiju – zaključio je on.

Međunarodna akcija

Aleksandar Vulin je kao ministar policije, 23. januara, rekao da je kriminalna organizacija na čijem je čelu Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, planirala ubistvo predsednika Srbije.

– Pripadnici MUP i BIA su sa predstavnicima Europola i partnerskih službi od kojih smo dobili informaciju pokrenuli akciju utvrđivanja identiteta svih pripadnika te zločinačke grupe koja za cilj ima ubistvo predsednika – kazao je tada, a potom 23. jula izjavio da je atentat moguć sve dok je Zvicer na slobodi.

Prepreka inostranim ciljevima

Ljuban Karan kaže da strancima ne odgovara politika srpskog predsednika Aleksandra Vučića jer ne mogu da ostvare svoje ciljeve.

– Ti ciljevi su nezavisno tzv. Kosovo, unitarna Bosna i Hercegovina, prekid odnosa sa Rusijom i Kinom i ulazak Srbije u NATO – naveo je naš sagovornik.

Bez izvinjenja

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje da li očekuje izvinjenje zbog podsmevanja nekih na navode o planiranju atentata, odgovorio sa “ne” i naveo da se niko nije do sada izvinio ni za napade i klevete koje je doživela njegova porodica zbog “Jovanjice”.

– Niko drugi u Srbiji tri godine nije klevetan na dnevnom nivou. I kad se sve oko “Jovanjice”pokazalo kao notorna laž, sudski presuđeno i kad je svima sve postalo jasno nije bilo ni “izvinite” – rekao je Vučić.