pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nekadašnji trgovac drogom i policijski doušnik Rafaele Imperijale predao je italijanskim vlastima svoje veštačko ostrvo u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kako bi pokazao da je spreman da sarađuje i u nadi da će dobiti manju kaznu.

To je saopšteno tokom suđenja u Napulju na kojem je učestvovalo oko 20 optuženih, uključujući Imperijalea, zvanog ”Van Gog bosova”, ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom koji je sarađivao sa napuljskom mafijom Kamorom, prenosi Gardijan.

Imperijale je nakon petogodišnjeg bekstva uhapšen u Dubaiju 2021. i izručen Italiji prošle godine.

Kako navode istražitelji, Imperijale je dok je bio u bekstvu kupio ostrvo, nazvano ”Tajvan”, čija se vrednost procenjuje na 60-80 miliona evra i deo je veštačkog arhipelaga na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata, pod nazivom ”Svet” i oblikovanog kao mapa sveta.

Imperijale je započeo kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gde je prodavao kanabis i veruje se da je bio vođa navodnog supernarko kartela, zajedno sa bivšim najtraženijim kriminalcem Holandije, Riduanom Tagijem, poznatim šefom bande iz Irske Danijelom Kinahanom i trgovcem drogom iz BiH Edinom Gačaninom.

Italijanske vlasti smatraju da je ”grupa Imperijale” jedan od 50 najvećih narko kartela na svetu, koji je navodno imao monopol na distribuciju peruanskog kokaina.

Imperijale je stekao nadimak ”Van Gog bosova” jer je posedovao dve ukradene slike tog holandskog umetnika, a inače je živeo raskošnim životom, i prema nekim izvorima, trošio oko 400.000 dolara mesečno samo za održavanje svog ostrva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here