EPA/Fabio Frustaci
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, doputovao je danas u prvu zvaničnu posetu Crnoj Gori, a sledeća stanica njegove evropske turneje je Severna Makedonija.

“Dobrodošlica za saveznika i prijatelja”, navodi se na zvaničnom tviter nalogu crnogorske vlade.

Američkog zavničnika na Aerodromu Podgorica dočekao je ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Pompeo će se, kako je najavljeno, u Podgorici sastati sa predsednicima države i vlade, Milom Ðukanovićem i Duškom Markovićem.

Najavljeno je da će se američki državni sekretar i premijer Marković nakon razgovora obratiti javnosti.

– Zvanična poseta državnog sekretara je, nakon posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, avgusta 2017, još jedna potvrda odličnih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država i crnogorsko-američkog savezništva – poručuju iz crnogorske vlade.

Prema pisanju medija uoči ove posete, Pompeo će tokom razgovora sa crnogorskim i makedonskim zvaničnicima naglasiti podršku Vašingtona njihovim evroatlantskim integracijama, ali i rešavanju preostalih problema na Zapadnom Balkanu, uključujući i normalizaciju odnosa Beograda i I Prištine.

Zvaničnik Stejt departmenta je najavio, kada je krajem septembra saopšten datum posete, da će tokom Pompeovog boravka u regionu biti reči i o ruskim naporima da izaziva podele, podsetivši na pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, nastojanjima da se podrije Prespanski dogovor o promeni imena Makedonije, kao i sabotiranju evrointegracija te države i ostalih zemaja u regionu.

2 COMMENTS

  1. Drzi Amerikanac pod kontrolu Crnu Goru, i
    S. Makedonija dase slucajno nebi Russija
    umesala. Samo im nedostaje Srbija, agresor moze da sanja od tog clanstva ni slucajno.
    Smrt agresoru sloboda narodu.

    • Ne radi se o ”držanju pod kontrolom”, vbeć o savezništvu, znaš, u NATO-u su saveznici, a Crnoj Gori su bili potrebni saveznici, jer joj je bio ugrožen suverenitet i integritat, sa prijetnjom genocidnog istrijebljenja. Jesi li se pitao zašto vam je Amerika agresor?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here