pixabay.com

Kompanija Majkrosoft moraće da plati kaznu od 18,67 miliona evra američkoj Saveznoj trgovinskoj komisiji (FTC) zbog nelegalnog prikupljanja ličnih informacija od dece bez saglasnosti njihovih roditelja.

U saopštenju FTC navedeno je da je Majkrosoft prekršio američki Zakon o zaštiti privatnosti dece onlajn (COPPA), pošto je bez znanja roditelja prikupljao informacije od dece koja su se prijavila u njegov Iksboks (XbOx) sistem za video igrice, prenosi Rojters.

– FTC je predložio mere uz pomoć kojih će roditelji lakše zaštititi privatnost svoje dece na platformi XbOx – naveo je direktor Kancelarije za zaštitu potrošača kompanije FTC, Semjuel Levin.

Prema njegovim rečima, ove mere jasno stavljaju do znanja da biometrijski podaci dece, informacije o njihovom zdravstvenom stanju ili njihovi avatari – likovi u virtuelnoj stvarnosti – nisu izuzeti od zakona COPPA.

Zakon COPPA obavezuje pružaoce onlajn usluga i sajtove koji se orijentišu na decu mlađu od 13 godina da obaveste njihove roditelje o tome kakve lične informacije prikupljaju i da dobiju saglasnost roditelja pre nego što počnu da skupljaju i koriste lične podatke dece.

Portparol Majkrosofta je saopštio da će se ta kompanija povinovati zahtevima FTC-a i unaprediti zaštitu podataka dece.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here