Majmunisanje naroda

0

Zoran Tmušić

 

 

Ima jedna scena u filmu Bože Nikolića "Tri karte za Holivud", ona u kojoj su žitelji malog sela, idući na neki poratni doček važnog druga, pojedinačno nosili velika slova na kojima je pisalo "NAROD JE UZ TEBE", ali su dva slova ispustili, a ostala izmešali, pa je ispalo "NAROD JEBETE".

Kad je pre nekoliko dana gradonačelnik Beograda Dragan Đilas banuo u Sevojno, varošicu pored Užica, nisu ga dočekale parole, ni pioniri, ni cveće…

 

Dočekali su ga, jedino, partijski drugovi iz Demokratske stranke, direktori nekoliko lokalnih preduzeća i zbunjeni novinari koji se nisu mogli načuditi otkud baš gradonačelnik Beograda dolazi u Sevojno da svečano označi početak korišćenja gasa za domaćinstva iz gasovoda koji je pre tri godine stigao do Užica?

Iako su razni političari, direktori i opštinski radnici kojekuda izjavljivali da će se nekoliko hiljada stanovnika Sevojna priključiti na gasovodnu mrežu, na terenu ih je sačekala prava istina – svega petoro-šestoro meštana je platilo oko 2.500 evra za dovođenje gasa, a jedva dvoje-troje počelo da kuva kafu na gas.

Gradonačelnik Beograda je pripalio vatricu na šporetu u kuhinji Miroslava i Slavice Bugarinović, prvih korisnika gasa u Sevojnu. Radost je ozarila lice Đilasa, a i njegovih političkih drugova i drugarica. Gazdarica je iznela čaše, potekao je viski, kamere su zujale, svi su se zaneli pa je i kafica umal’ pokipela.

– Hvala vam što ste nam omogućili gas… Mnogo nam ovo znači, nema više nošenja uglja i drva… jeste, malo je bilo skupo, platili smo preko 2.500 evra… – malo je zavrtela glavom gazdarica Slavica, a kad se iz gužve otelo nečije "Mnogo je", i domaćin se malo osokolio:

– Za priključak smo platili oko 1.000 evra, za kotao i ostale đavole još 1.500 evra… Ko kod bi došao da nešto čaprkne, odma’ bi naplatio… Mislili smo da je jeftinije.
U nameri da prekine domaćina, neko iz Đilasove pratnje je konstatovao: "Sigurno vam je grejanje na gas isplativije?"
– Saznaćemo to kad stigne račun.

Još ne znamo kolika će cena gasa biti. Niko nam to nije objasnio. Možda će biti i dve do tri hiljade dinara skuplje nego grejanje na drva, ali biće nam, valjda, čistije u kući. Možda će biti i skuplje, ko zna – pitala se Slavica, a Đilas i drugovi su se zgledali.

Nakon pauze, u kojoj se jedino čuo žubor viskija i zujanje kamere, direktor lokalnog preduzeća "Gas-Užice", Milan Sekulić je "stručno" objasnio:
– Grejanje na gas u ovom trenutku jeftinije je za 20 odsto u odnosu na grejanje na mazut, ali državna Agencija za energetiku još uvek nije odredila novu cenu gasa. Posle poskupljenja struje i ostalih energenata, grejanje na gas biće najjeftinije.
Domaćini ništa nisu razumeli. Novinari takođe. Đilas valjda jeste.

Kad sam pitao prvog Bugarinovićevog komšiju zašto se on nije priključio na gasovodnu mrežu, dobio sam dosta vulgaran odgovor, koji, preveden u malo finije reči, u skraćenoj verziji glasi: "Narod majmunišu".

Svaki dan, na svakom mestu, u svakom pogledu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here