EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Dopisnik lista “Politika” iz Severne Makedonije Željko Šain ocenio je danas da bi predsednik Francuske Emanuel Makron trebalo da ima značajniju ulogu u Evropi i da ne sme prepustiti da stvari idu onako kako želi Nemačka, koja, kako je rekao, vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna nezavisnost Kosova.

– Makron mora da odigra određenu ulogu u Evropi i to posebno sa Nemačkom. Jer on ima jedan od najozbiljnijih problema sa Nemačkom, na koji način će se preuzeti to liderstvo, naročito ako imamo u vidu da je nemački kancelar veoma intenzivan i agresivan u pritisku prema Vučiću da prizna Kosovo – istakao je Šain.

On je naveo da je Nemačka jedna od zemalja koje najviše pritiskaju Srbiju da prizna Kosovo i ocenio da Nemačka ne poštuje ni svoj ustav ni međunarodno pravo.

– Ona je 1999. godine bombardovala Jugoslaviju i u tom pravcu ona nije smela da izađe, jer čak i kad su je primili u NATO pakt, nju su prihvatili kao subjekt, da se može služiti samo u situacijama odbrane kompletnog NATO pakta i Nemačke. Međutim, oni su izašli iz tog konteksta i sve zemlje članice NATO pakta, odnosno njih 19, bombardovale su Jugoslaviju, iako Nemačka po ustavu nije smela to da uradi – rekao je Šain i konstatovao da se pritisak na Srbiju i Beograd da se prizna Kosovo vrši “mimo međunarodnog prava”.

Govoreći o međunarodnom pravu i kako se poštuje, Šain je istakao da treba pogledati kako je sagledana situacija od svetskih lidera kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine.

– Pogledajmo ko insistira na priznavanju Kosova, ko insistira na nekim dogovorima koji su od strane Srbije prihvaćeni, a od strane Prištine nisu prihvaćeni. I u tom pogledu mi imamo, recimo, Evropu koja postavlja razne uslove da se reformiše vladavina prava i u tom kontekstu imamo da nema nikakvog pomeranja u tom pravcu od strane Prištine –  rekao je Šain.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here