Tanjug
Predsednik Francuske Emanuel Makron

“Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nisu ni Severna Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava sa problemom džihadista povratnika”, upozorio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Makron je, govoreći o protivljenju Francuske da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, utvrdio da se “polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu sa Albanijom”.

“Ako ponizite Albaniju…”

“Oni hoće da se to otvori sa Severnom Makedonijom. To je mala zemlja, promenila je ime i to je zaista istorijsko ostvarenje. Nikom ne predstavlja opasnost. Realnost je da, ako pregovore ne otvorimo sa Albanijom, izazvaćemo užasnu traumu celom regionu. Albanske zajednice su svuda. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizovati region. Zato sam uveren da prvo treba da reformišemo naše procedure za članstvo jer one više nemaju dugoročnu svrhu. Nisu strateške. Nisu političke, previše su birokratske i nema vraćanja na prethodno stanje, a to pitanje se mora razmotriti”, rekao je Makron za “Ekonomist”.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here