Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron apelovao je uoči današnje posete Pragu da je Evropi potrebno strateško buđenje jer Rusija igra na vreme i rekao da ništa nije isključeno u debati šta sve može da se učini u pomoći Ukrajini.

– U odgovoru na jedno pitanje koje mi je postavljeno o slanju jedinica (u Ukrajinu) rekao sam da ništa nije isključeno. Svaka reč se računa. Upravo sada Evropljani moraju da postave sebi pitanje da li njihova sadašnja strategija odgovara deklarisanim ciljevima. Našim demokratijama potreban je podsticaj, potrebno im je strateško buđenje – kazao je Makron u intervjuu za češki dnevnik Pravo i on lajn izdanje tog lista Novinky.

U intervjuu koji je objavljen danas, a ni u jučerašnjoj najavi, nema izjave koju su juče citirali ruski mediji da Francuska ne planira da u bliskoj budućnosti šalje svoje vojnike u Ukrajinu.

– Otvaramo debatu i razmišljamo o svemu što može da se uradi u pomoći Ukrajini. Uvek sam se izjašnjavao kakav je naš okvir: nismo u ratu protiv ruskog naroda i odbijamo da uđemo u logiku eskalacije. Ali Ukrajinci se bore za naše vrednosti, našu bezbednost i slobodu i naš pristup mora da bude adekvatan tom izazovu – kazao je franucski predsednik.

Emanuel Makron upozorio je da režim ruskog predsednika nije pobedio u tom ratu kako pokušava da prikaže.

– Upravo suprotno, Rusija je pretrpela niz strateških neuspeha, NATO je ojačan i doneli smo odluku da Ukrajina počne pregovore o ulasku u Evropsku uniju. Rusija sada nastoji da poverujemo da vreme igra za nju, a mi ćemo i dalje raditi sve što je potrebno i tako dugo koliko to bude nužno da propadne, kako to kalkulisanje, tako i njena agresija – rekao je Makron.

Francuski predsednik podsetio je da su se krajem februara članice EU na konferenciji u Parizu dogovorile da učine više za Ukrajinu u pet oblasti – sajber odbrani, zajedničkoj proizvodnji oružja u Ukrajini, za bezbednost zemalja koje direktno ugrožava ruska ofanziva, kao što je to Moldavija, u jačanju granice Ukrajine prema Belorusiji i uklanjanju mina.

Predsednik Makron razgovaraće danas u Pragu sa češkim predsednikom Petrom Pavelom i o češkoj inicijativi da se nađe 1,4 milijarde dolara za kupovinu 800.000 komada municije, i kalibra koji koristi NATO, i sovjetskog, čiju nabavku je Češka dogovorila u trećim zemljama, a očekuje se da bi francuski predsednik mogao da saopšti danas sumu koju bi uložila Francuska.

Sa češkim premijerom Petrom Fijalom predsednik Makron razgovaraće pre svega o nuklearnoj energetici, pošto francuska kompanija EDF učestvuje u tenderu za izgradnju novog reaktora u elektrani Dukovani, a češka vlada planira da izgradi umesto dva, čak četiri nova reaktora u nuklearkama Dukovani i Temelin.

Makron i Fijala potpisaće i Akcioni plan strateškog partnerstva Francuske i Češke za period od 2024. do 2028. godine.

1 COMMENT

  1. ja mislio da on zna nesto o politici sad vidim da taj markon ama bas nista nezna sta on misli da ce neko da psti svju decu da ginu za ukrajici pa niko nece da psti svoju decu idite vi gospodine markon na ront ako vam zao za ukrajice jer vidim da srbi na kosovo i metohiju zive ko u zatvor ako ste toliki demokrata onda zasto dopustate kurtiju da se izivljava nad srpski narod i koji nisu albanci ovo je pravo licemerije vase

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here