Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuska i Sjedinjene Američke Države ponovo su potvrdile svoju odlučnost da nastave da povećavaju vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Vašingtonu.

– Današnji razgovori su nam pomogli da potvrdimo niz inicijativa koje nameravamo da sprovedemo u narednim danima i nedeljama, uključujući pojačavanje pomoći ukrajinskoj vojsci kako bi im se omogućilo da izdrže – rekao je Makron na konferenciji za novinare posle razgovora sa Bajdenom.
Prema rečima francuskog lidera, zemlje su se dogovorile i da pomognu civilnom stanovništvu Ukrajine.
– Uvek smo se držali jednog stava – da pomažemo Ukrajini da preživi, ne kompromitujemo naše vrednosti… izbegavamo eskalaciju sukoba, kao i da činimo sve da bismo u pravom trenutku, pod uslovima koje odrede Ukrajinci…počeli da obnavljamo mir – rekao je predsednik Francuske.
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastaviti da vodi dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se izbegla eskalacija konflikta u Ukrajini i kako bi se „postigle konkretne stvari“.
– Nastaviću da razgovaram sa predsednikom Putinom. Danas sam ponovo o tome razgovarao sa Bajdenom, jer uvek smo nastojali da izbegnemo eskalaciju i ostvarimo konkretne stvari: na primer, razgovaraću s njim o bezbednosti Zaporoške nuklearke – rekao je Makron.
Razvoj situacije u Ukrajini u narednim nedeljama i mesecima odrediće kada je trenutak za pregovore sa Rusijom, dodao je on.
– Predsednik Vladimir Zelenski je od momenta kada je izabran i do februara želeo pregovore. Zato smatram da je legitimnim da Zelenski postavi uslove za pregovore. Razvoj situacije u naprednim nedeljama i mesecima, kao i izbor Ukrajinaca, omogućiće nam da utvrdimo koji je odgovarajući trenutak za to – rekao je on novinarima.
Plan od 10 tačaka koji je predložio Zelenski pokazuje želju Ukrajinaca da se orijentišu na pregovore, rekao je Makron.
Francuski predsednik boravi u zvaničnoj poseti SAD od 29. novembra do 2. decembra. U četvrtak je u Beloj kući razgovarao sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.

1 COMMENT

  1. mak_ron je americki pijunčić o kome ameri sigurno imaju debeli dosije i drže ga u šaci, inače otišao je kod senilca da bi kao nesto radeo jer ga njegovi francuzi ne podnose

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here