Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je da bi pobeda krajnje levice ili krajnje desnice na vanrednim parlamentarnim izborima mogla da izazove “građanski rat” u zemlji.

Makron je rekao da su krajnje levičarska koalicija „Nepokoreni“ i krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen vodili politiku podela, koja je podstakla tenzije.

– Odgovor krajnje desnice na nesigurnost „svodi ljude na njihovu religiju ili njihovo poreklo“ i zato „gura ljude ka građanskom ratu – rekao je francuski predsednik u intervjuu za podkast „Generacijo, uradi to sama“, prenosi briselski “Politiko”.

Krajnja levica, predvođena Žan-Likom Melanšonom, podstiče podele u svrhe izborne kampanje, „koje takođe promovišu građanski rat, jer ljude svode na njihovu versku ili etničku grupu“, kazao je Makron, dodavši da „Nepokoreni“ pokušavaju da privuku muslimanske glasače svojim kritičnim stavom o izraelskom ratu u Gazi.

Francuski predsednik izazvao je uzbunu, ne samo u Francuskoj, već u celoj Evropi, kada je raspisao vanredne izbore pošto je njegovu koaliciju na evropskim izborima ubedljivo pobedilo Nacionalno okupljanje.

Poslednje ankete pokazuju da će Nacionalno okupljanje u prvom krugu 30. juna osvojiti 35 odsto glasova, ispred levičarskog saveza sa 27 i Makronove koalicija sa 19 odsto.

Proteklih dana, saveznici francuskog predsednika upozoravali su na rizike sa kojima se Francuska suočava ako se birači okrenu krajnjoj desnici ili krajnjoj levici, a posebno su ukazivali na rizik od ekonomskih previranja.

Makron je danas otišao korak dalje, upozoravajući na mogućnost „sukoba i građanskog rata“.

– Kad vam je svega dosta, a svakodnevni život je težak, možete biti u iskušenju da glasate za ekstreme koji imaju brža rešenja, ali rešenje nikada neće biti odbacivanje drugih – kazao je francuski predsednik.

6 COMMENTS

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

 2. НАРАВНО
  ИМАТЕ ПОПУЛАЦИЈУ СТРАНАЦА
  КОЈЕ ТРЕТИРАТЕ КАО И У КОЛОНИЈАЛНО ДОБА
  ТАКО ЗАСЛУЖУЈЕТЕ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here