EPA/Yoan Valat
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska ne isključuje mogućnost da će poslati borbene avione Ukrajini, ali je izneo pojedine uslove pod kojima taj korak može da se desi.

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je da će poslati specijalna vojna nadzorna i borbena vozila, ali nije slala tenkove i teško naoružanje, navodi AP.

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu, gde se susreo sa holandskim premijerom Markom Ruteom, da li Francuska razmatra slanje aviona, Makron je odgovorio da “ništa nije isključeno”, ukoliko se stvore određeni uslovi. Uslovi su da ta oprema neće dovesti do eskalacije tenzije ili da će se koristiti na ruskom tlu, a podrazumeva se i da slanje ne ugrozi kapacitete francuske vojske, istakao je Makron.

On je takođe naglasio da Ukrajina mora da uputi zvaničan zahtev. Holandski premijer Mark Rute rekao je da Ukrajina nije zvanično zatražila holandske avione F16. Rute je pozdravio nedavne najave Nemačke i SAD da će slati svoje tenkove Kijevu.

– Što se Holandije tiče, gledaćemo da uradimo ono što možemo. Ne posedujemo tenkove ‘leopard’, iznajmljujemo ih – rekao je Rute.

1 COMMENT

  1. Vi ste legitimna meta
    U potencijalnom nuklearnom ratu
    Ratovat će NATO protiv Rusije do poslednjeg ukrijnca

    🇷🇺☦️☦️☦️🇧🇾

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here