Tanjug
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je danas da će ojačati stratešku moć i suverenitet Evrope, pošto je njegova zemlja i formalno preuzela vođstvo nad evropskim blokom u narednih šest meseci.

Lajtmotiv francuskog predsedavanja u narednih šest meseci biće potreba za većom autonomijom regiona preneo je AP. Makron je zagovarao tu ideju otkako je došao na vlast pre pet godina i iskoristiće rotirajuće predsedavanje Savetom EU da pokuša da to sprovede u delo, navela je agencija.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, Makron je rekao da će evropski blok ovog semestra finalizovati takozvani strateški kompas EU, svoju geopolitičku strategiju koja se fokusira na izgradnju odbrambenih kapaciteta.

– To će nam omogućiti da imamo zajedničku evropsku poziciju u NATO-u i da delujemo zajedno na koordinisaniji način – rekao je Makron i dodao da želi da razvije evropsku odbrambenu industriju i poveća tehnološku autonomiju bloka.

Usred dugotrajnih tenzija između Rusije i Ukrajine, Makron je dodao da će EU pripremiti i predloge za “arhitekturu evropske bezbednosti” koja još u velikoj meri zavisi od SAD i NATO.

1 COMMENT

  1. Ви сте уништили Европу са паранојом америке и НАТО интереса.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here