EPA/Julien de Rosa
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da se eksplicitno protivi otvaranju pristupnih pregovora pre reforme pregovaračkog procesa.

– Smatram da je procedura pregovora koju imamo danas previše birokratska, konfuzna, nejasna. Evo, pitajte Srbe da li se njihov život promenio otvaranjem novih poglavlja? Ne bih rekao – izjavio je Makron po završetku samita NATO u Londonu.

On je poručio da Francuska nije bila jedina članica EU koja se protivila otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali da je spreman da “ponovo” prihvati “ulogu negativca”.

– Pre bilo kog sledećeg otvaranja pregovora, eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme naše procedura pregovaranja – navodi Makron.

On je ocenio da Evropa nije spremna i da uslovi nisi ispunjeni za početak pristupnih pregovora sa novim kandidatima.

– Krajnji cilj svega toga je da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan na evropsku stranu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbeći interevencije drugih zemalja, izbeći destabilizaciju koje su rizik i za te zemlje i za Evropu. To je usidravanje koje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan – to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja – ističe Makron.

Istovremeno, francuski predsednik je pozvao EU da misli i o sopstvenoj reformi. On je ocenio da EU sa trenutnim brojem članica teško ili nikako ne funkcioniše i da bi, pre ulaska novih zemlja, operativnost Unije u smislu donošenja odluka i broja komesara trebalo postaviti na nove osnove.

– Oni koji podržavaju proširenje moraju da prihvate više odlučivanja kvalifikovanom većinom i da svaka zemlja neće imati svog komesara – zaključio je Makron.

2 COMMENTS

  1. G.-dine Makron!Pa mi Srbi uopšte ne želimo u tu vašu EU.Ona me podseća na stvaranje novog svetskog poretka za vreme Hitlera.A mi Srbi baš nešto nismo poznati da smo Hitlera žarko ljubili.One koji su ga voleli i svršavali kod svake njegove reči u našem okruženju već ste pokupili:Hrvati,Slovenci,Bugari,Rumuni.Pa to nije naše društvo g.-dine Makron.

    • Pa svi u EU su pripadali manje ili više saborcima Vermahta…Na ovaj ili onaj način.
      Mi smo ipak drugačiji!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here