EPA/Koca Sulejmanović
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Aleksandar Vučić je dan posle jednočasovnog sastanka sa Emanuelom Makronom od francuskog predsednika dobio poziv za novi sastanak, na kome je predviđeno i učešće predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija.

Naime, kako je RTS objavio, pozivajući se na nezvanična saznanja, Makron je Vučića i Tačija pozvao na hitan sastanak, do kojeg do zaključenja ovog izdanja “Vesti” nije došlo.

Međutim, izveštači iz Pariza, koji prate trodnevnu posetu predsednika Srbije Francuskoj, najavili su da će do trojnog susreta doći i da Makron na njemu pokušati da deblokira pregovore Beograda i Prištine prekinute zbog odluke kosovske vlade da uvede takse na srpske proizvode.

Inače, Vučić i Tači su u Parizu, gde prisustvuju Forumu o miru. Predsednik Srbije je zbog razgovora sa Makronom napustio panel o multilaterizmu na kome je učestvovao. Vučić je u ponedeljak uveče sa prvim čovekom Francuske pretresao sve goruće teme za Srbiju i Zapadni Balkan. Dva predsednika pričali su u četiri oka sat vremena, a za tečniji razgovor i relaksiranje amosfere poslužio je armanjak iz 1914. godine. Vučić je uz fotografiju zdravice sa Makronom na Instagramu objavio da je razgovor bio “veoma srdačan, otvoren i prijateljski”.

Osvrnuvši se na deo razgovora o Kosovu, predsednik Srbije je rekao da Evropa čeka formiranje vlade u Prištini.

– Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje – rekao je Vučić.

On je u okviru trodnevne posete Parizu prisustvovao večeri koju je predsednik Francuske priredio za učesnike Pariskog foruma o miru. Taj skup Vučić je iskoristio za razgovore sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa kojim je pričao i o Kosovu.

Makron je tokom obeležavanja Dana primirja priredio još jedan prijem, na kojem su se pojavili Srbi. Reč je o našim dijasporcima, koji su na svečanom ručku u Jelisejskoj palati za učesnike jutarnje ceremonije održane ispod Trijumfalne kapije, pred spomenikom Neznanom junaku.

Francuski predsednik pohvalio je petorku srpskih zastavničara, a tome je, bez sumnje, kumovala i činjenica da su mu od svih učesnika prijema samo oni predali poklon.
Francuski predsednik odao je posebno priznanje Stani Bilbiji zbog njenog aktivizma i uloge zastavničara, koju je preuzela od svog muža.

Stana je, kao i ostatak srspke ekipe, na nogama bila od 6.30 do 22 sata.

– Dan smo završili u suterenskim prostorijama Trijumfalne kapije, na koktelu organizovanom za sve koje su nosili zastave u suterenu Trijumfalne kapije. Na tom koktelu domaćini su “glavnu ulogu” dodelili vrućem vinu. Htela bih i da se pohvalim čestitkama predsednika Makrona, koji mi je odao priznanje što sam 1994. upisana u arhivu zastavničara Trijumfalne kapije i što nisam odustala od uloge koju je svojevremeno preuzeo moj preminuli suprug Vitomir, a ja je savesno nastavila – ispričala je Stana.

Ušteda od 3,5 milijardi evra

Vučić je Makrona upoznao i s inicijativom Srbije, Severne Makedonije i Albanije o “malom Šengenu”, za koju očekuje njegovu podršku.

– Dobili smo podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi bila zapadnobalkanska šestorka, zajednička ušteda bila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi – rekao je Vučić.

Kad ćemo u EU?

Predsednik Srbije Makronu je preneo da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da je bolje da se zna na čemu je Srbija “nego da se lažemo”.

– Makronu sam rekao da nikad nisam dobijao odgovor kad sam pitao da li EU može da garantuje da će Srbija ući u EU 2025. godine ako reši problem Kosova i neke druge stvari. Sami su dali rok, a želimo da znamo kada i šta da bi mogli narodu da kažemo – istakao je Vučić.

Stanin susret sa Brižit Makron

Na prijemu u Jelisejskoj palati Stana Bilbija je prišla i prvoj dami Brižit Makron i pohvalila joj supruga zato što je u Srbiji održao govor na srpskom jeziku. Predsednikova supruga je kroz smeh odgovorila da je njen muž samo čitao ono što je napisano.

Stana se fotografisala i sa Ženvjev Dariesk, ministrom francuske vojske. Ona je takođe pohvalila Srbe, prisetivši se da je nedavno s njima bila u Marselju tokom obeležavanja godišnjice atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Za Makrona rakija sa Cera

Naši zastavničari Petar – Pepi Petrović, Stana Bilbija, Suzana Reljić i Slobodan Đekić predali su domaćinu ručka, predsedniku Makronu, flašu rakije žuta osa. Nju je Pepi doneo direktno sa Cera.

– Makronovo oduševljenje bilo je takoreći nemerljivo. Jedini koji su mu predali poklon bili su Srbi, a primajući flašu svom “pratiocu” je naredio: “Nosi ovo u moju sobu”, a nama se obratio rečima: “Da znate, dok je budem pio misliću na Srbe i Srbiju” – prepričava Stana.

U razgovoru sa našim ljudima predsednik Makron je rekao da su mu još uvek sveža sećanja na posetu Srbiji, da je i te kako upamtio dobru “raki”. U nastavku razgovora više puta je pomenuo “raki, raki”, kako on, inače, zove ovo naše najpopularnije piće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here