EPA/Malton Dibra
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je izraelske vlasti da „preciznije definišu” krajnje ciljeve rata sa Hamasom, jer bi navedeni cilj potpunog eliminisanja palestinske militantne grupe mogao dovesti do višegodišnjeg sukoba.

Makronova reakcija usledila je nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u subotu obećao da će nastaviti sa kopnenom ofanzivom u Gazi do potpunog „uništenja Hamasa”.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatske konferencije UN COP28 u Dubaiju, Makron je upitao da li “neko misli da je moguće” da se uništi Hamas.

„Ako je to cilj, rat će trajati 10 godina“, tvrdi on.

„Ne može postojati dugoročna bezbednost za Izrael u regionu, ako ta bezbednost dolazi po cenu života Palestinaca, što utiče na javno mnjenje u regionu“, nastavio je on.

Erdogan misli slično

– Zapadne zemlje koje podržavaju Izrael, posebno Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, uvek postavljaju pitanje ‘Šta ćemo da radimo u vezi sa pretnjom Hamasa?’ umesto da gledaju na rešenje dve države – rekao je Erdogan novinarima na letu iz Dubaija, gde je prisustvovao klimatskoj konferenciji.

„Naš odgovor je: ako u centar stavimo analizu zasnovanu na rešenju dve države, pitanje Gaze i međusobne pretnje će suštinski nestati. Tako treba da se nosimo sa tim.”

„Isključivanje i uništenje Hamasa nije realan scenario“, dodao je turski lider.

 

2 COMMENTS

  1. Tako je, ali resenje zlikovcima nije ni cilj mego destrukcija i sto vise zrtava, posebno nejaci…satanizam najogoljeniji, od zapada ocekivan ali arapske zemlje su sada pokazale totalno odsustvo empatije da ne kazem religijske solidarmosti…gole price a na hiljade decice zveri pobise iz cistog cionizma…kaka crni Hamas cilj je ceo pojas Gaze pa to i slep vidi..zlo i dalje vlada svetom..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here