Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron je, posle razgovora sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, izjavio da bi mogla da se nađu rešenja za po Evropsku uniju štetne američke ogromne subvencije za domaću privredu, a “razmenjeno je i mišljenje o budućoj evropskoj bezbednosti i jemstvu koja treba dati Rusiji za njenu sigurnost”.

Makron je posle višednevne posete Americi, koju je ocenio kao vrlo uspešnu, predočio da je za to da Evropa takođe odobri zamašne subvencije svojoj privredi u trci za povećanje proizvodnje presudno važnih čipova za industriju, baterije i električne automobile, kao i za povratak energetske bezbednosti i prelaska na “zelenu energiju i privredu”.

Makron je podvukao da “Zapad treba da bude spreman da Moskvi pruži bezbednosne garancije ako (ruski predsednik Vladimir) Putin pristane na pregovore o miru u Ukrajini” i precizirao da je “sa Bajdenom razgovarao o strukturi bezbednosti u budućnosti”.

Šef francuske države je francuskim medijima rekao da uskoro namerava da razgovara sa Putinom, kao i da “bi Zapad morao da nađe razumevanje za zahtev Moskve za jemstvo za bezbednost i zabrinutost Kremlja kad je reč o širenju NATO na istok i pretnji Rusiji” ukoliko Moskva pristane na obustavu rata i pregovore o mirovnom rešenju.

U intervjuu francuskoj tv mreži TF1 je šef Jelisejske palate naveo da pitanje “straha Rusije da će NATO doći na sama ruska vrata i da razmeštanje oružja NATO zapreti Rusiji mora biti deo pregovora o miru”.

– A to znači da moramo biti spremni da utvrdimo takođe kako ćemo mi zaštiti naše saveznike i kako Rusiju uveriti kad sedne za pregovarački sto – objasnio je Makron, naglasivši da će Francuska, SAD i Zapad nastaviti finansijsku i pomoć u oružju Ukrajini.

Francuski predsednik je želeo da naglasi da je Bajdenu i američkom Kongresu predočio da je američki Zakon o suzbijanju inflacije (IRA) od 739 milijardi evra, od čega 369 milijardi dolara za “zelenu industriju”, “krajnje agresivan za Evropu i Francusku jer odvraća ulaganja i proizvodnju na starom kontinentu”, a u SAD jako privlači evropske i svetske firme i investitore da tamo prebacuju svoju proizvodnju zbog ogromnih olakšica.

Makron je u intervjuu listu “Parizijen” stavio do znanja da “brani zamisao o subvencijama za evropsku proizvodnju… jer Amerikanci imaju zakon ‘Kupuj američko’, Kinezi ‘Kupuj kinesko’, pa mi Evropljani ispadamo jedini u svetu koji od svih kupuju, a ne brane svoju industriju i za to sam da zaštitimo ‘made in Europe'”.

3 COMMENTS

  1. makron je otišao tamo da plače zato što evropa plaća američki gas 5 puta skuplje od amrikanaca i što će australija kupovati američke podmornice umesto francuskih za koje su bili potpisali ugovor pa ga u zadnjem momentu raskinuli, a ove izjave o putinu su širenje magle za lobotomizovanu evropsku javnost.

  2. Zašto bi vama bilo ko više verovao ??? Imali ste šansu sa Rusijom samo da su Minski sporazumi sprovedeni…sada gledam kako SAD preživljava na račun propadanja evropske privrede…

  3. Sta god Francuska ili SAD budu ucinili da garantuju mir na papiru u uvom trenutku pa na dalje Rus nece verovati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here