Tanjug
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio ”vrlo jasne izbore” koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

– Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU. To je strateški izbor koji mora da se potvrdi, znate koliko nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo zajedno napred, da ispunimo naša obećanja i ne propustimo ovaj važan trenutak – rekao je Makron tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Jelisejskoj palati u Parizu.

On je naveo da Srbija mora da nastavi da konkretno pokazuje svoj izbor, i to tako što će više uskladiti svoju spoljnu politiku sa onom Evropske unije.

– U tom smislu, želim da pozdravim što ste nedavno učestvovali na sastanku u Tirani koji je organizovao albanski premijer Edi Rama za predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Taj izbor treba potvrditi, nastavljajući i ubrzavajući reforme jačanja vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, pluralizma medija, i integriteta izbornog procesa, kao i drugih oblasti – rekao je Makron.

On je istakao i da je za EU važno da BiH ostane jedinstvena zemlja. Naveo je i da nedavno usvojeni Evropski plan rasta za Zapadni Balkan služi da pomogne zemljama u regionu da ”prevaziđu sukobe iz prošlosti”, da nastave interne reforme i povećaju konkurentnost svojih ekonomija.

– Srbija može isto računati na podršku Francuske Agencije za razvoj koja je prošle godine uložila 570 miliona evra u Srbiju, i koja će nastaviti da bude partner vaše zemlje u skladu sa evropskim standardima – rekao je Makron.

On je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dveju zemalja pojačala, i ocenio da su ekonomski odnosi Francuske i Srbije u ”stvarnom poletu”.

– Francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, ona tamo ulažu, jer imaju poverenje u budućnost, ali verujem da možemo ići još dalje i među ostalim sektorima – životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru, kao i nuklearnoj energiji – rekao je Makron, dodajući da ga raduje što vidi da je Srbija potpisala memorandum o razumevanju s francuskim EDF-om.

Makron je pozdravio vitalnost Frankofonije u Srbiji navodeći da je Francuska bila poslednja zemlja-gost na Sajmu knjiga u Beogradu.

9 COMMENTS

  1. Sto pa da ne sumnja.Zar u politici samo iskreni andjelcici vladaju.Srbija treba da ostane neutralna zemlja i da gleda svoj interes Jer jednom li udjes u nekakvu uniju moraces da igras kako oni sviraju,a oni sviraju kako njima odgovara ne drugima

  2. “Krece se , krece ladja Francuska….” Pa nemojte tako…Srbija je bila nesvrstana u sklopu nesvrstane Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije……a da ne govorim o ekonomiji, Vinci nuklearnom institutu, Genexu, firmama, i univerzitetima i skolskom sistemu svetskog nivoa.
    A sad Srbija ne igra kako joj se svira, hahahahaha. “Igra rock ‘n roll – cela Jugoslavija – sve se oko mene ispravlja i savija”

  3. Srbija ne sumnja gospodine Predsedniče, Srbija zna da joj nije mesto u EU. Mi nismo budale, ako ste Vi. Budalinne budi drug, kaže naša stara poslovica. To što ste se okružili našim lažljivim političarima, ne znači da će narod glasati i za EU i za NATO. Mi pamtimo i ne zaboravljam i. Hvala Vam lepo na pozivnici, ali to nije za nas. A ovaj kojem to pričate, vrlo brzo će završiti u zatvoru. Tako da mu badava pričate. On izbore kupuje, namešta i nema uporište u narodu, za Vašu informaciju

  4. Ово је Србија која зна шта хоће економски стабилна и недозвољава манипулисање,избор остаје на нама!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here