EPA/Yoan Valat
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da želi da Evropska unija reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dozvoli fleksibilnost kod pojedinih poljoprivrednih pravila u okviru evropskog bloka kako bi se ublažio gnev francuskih poljoprivrednika.

Makron, je govoreći tokom državne posete Švedskoj, dok su poljoprivrednici parkirali traktore na auto-putevima u Francuskoj i palili bale sena kako bi delimično blokirali pristup aerodromu u Tuluzu, takođe, rekao da ne želi da nacrt trgovinskog sporazuma sa blokom Merkosur zemalja Južne Amerike, bude potpisan u sadašnjoj formi, preneo je Rojters.

– Tražili smo vrlo konkretne stvari za naše poljoprivrednike – rekao je Makron, koji će prisustvovati samitu lidera EU u Briselu u četvrtak.

On je istakao da Francuska želi “da ima jasne mere o uvozu iz Ukrajine jer danas imamo po obimu i kvalitetu stvari koje destabilizuju evropsko tržište, bilo da je reč o piletini ili žitaricama”.

Evropska komisija je ranije danas saopštila da nastavlja razgovore o trgovinskom sporazumu sa blokom zemalja Merkosura, dan nakon što je, kako je saopštila kancelarija francuskog predsednika, Makron razumeo da je EU stavila tačku na pregovore.

Makron je rekao da želi “jasne odgovore u vezi sa Merkosurom”, dodajući da ne želi da se potpiše sporazum u trenutnoj formi, jer, kako je naveo, ima nedostatak garancija da će uvozni proizvodi morati da poštuju slična pravila kao evropski.

Poljoprivrednici u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, navode da nisu dovoljno plaćeni, da ih guše preteranim propisima o zaštiti životne sredine i da se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom iz jeftinog uvoza.

Makron je istakao da želi više fleksibilnosti u nekim od zajedničkih poljoprivrednih pravila EU.

Dva zvaničnika EU izjavila su za britansku agenciju juče da je EK tražila izmene pravila za neobrađeno zemljište, kako je to zahtevala Francuska.

Poljoprivrednici, takođe, traže konkretnu podršku od vlade.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here