EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Odlukom da se učenicama zabrani da nose abaje, muslimanske haljine koje pokrivaju skoro celo telo, predsednik Francuske Emanuel Makron je ubio dve muve jednim udarcem, piše Politiko.

Tom odlukom je poslao poruku desnici i podelio levicu, navodi list, ali napominje da postoji opasnost i od otvaranja Pandorine kutije.

Potpredsednik agencije za ispitivanje javnog mnjenja “OpinionWay” Bruno Žanbar kaže da je ova tema osetljiva.

“Šta je verski znak, a šta samo kodeks oblačenja”, upitao je on.

Kaže da nove vladine smernice neće zaustaviti debatu o tome šta je prikladno nositi u školama i dodaje da je ovo samo početak priče.

“Videćemo slučajeve u kojima će učenicima biti odbijen ulazak u škole. Ako odu na sud i pobede, pitanje će biti: da li nam treba novi zakon”, navodi Žanbart.

Iako je francuski predsednik, nakon poraza na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, odustao od namere da proširi svoju sadašnju koaliciju na druge stranke, on i dalje traži podršku od desničarskih partija usred pripreme osetljivih zakona u vezi sa imigracijom, navodi Politiko.

Konzervativci, koji su tražili da se zabrana verskih simbola proširi i na univerzitete, pozdravili su odluku vlade, a čak je i “Nacionalni savez” Marin le Pen podržao nove smernice.

List piše da je Makron, ovom odlukom, poslao signal desnici da je njegova Renesansna partija spremna da napravi ustupke o pitanjima koja su najvažnija za desnicu.

Sa druge strane, odluka je izazvala ogorčenje na levici, a poslanica iz “Nepokorene Francuske” Klementin Oten čak je optužila vladu da pokušava da odlučuje o tome kakvu će odeću žene nositi.

Međutim, nisu svi levičari reagovali sa negodovanjem. Odluku o zabrani abaje u školama podržali su i socijalisti i komunisti.

Makron je za danas najavio sastanak sa liderima opozicionih partija, uključujući krajnje desničarski “Nacionalni savez” i kranje levičarsku “Nepokorenu Francusku”, kako bi razgovarali o, kako je naveo, “širokoj političkoj inicijativi” za pronalaženje zajedničkog političkog osnova.

Zabranu podržava i velika većina građana Francuske, a prema nedavnom istraživanju IFOP-a čak 77 odsto Francuza kaže da se protivi verskim obeležjima u srednjim škola, dok nešto manje od polovine stanovništva kaže da se “veoma protivi” tome.

Zakon iz 2004. godine, kojim se zabranjuje nošenje islamskih marama u školama, umanjio je tenzije oko tog pitanja.

Međutim, tenzije su se ponovo rasplamsale nakon što je profesoru u predgrađu Pariza odrubljena glava 2020. godine, nakon niza terorističkih napada u Francuskoj i susednim zemljama.

1 COMMENT

  1. Tako treba. Zabrani Vucicu u Sandzaku sve sto lici na Islam. Je’vidis kako treba. Ne treba nam strano telo, vera i nekakvo pustinjsko – arapsko oblacenje po svetosavskoj – hriscanskoj Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here