EPA-EFE
Emanuel Makron

Levičarska koalicija Novi narodni front (NFP), koja je odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Francuskoj, upozorila je u saopštenju predsednika Emanuela Makrona zbog zadržavanja premijera Gabrijela Atala na toj funkciji i zahtevala mandat za formiranje nove vlade.

U saopštenju, četiri stranke upozoravaju Makrona na „svaki pokušaj otmice institucija i traže da se predsednik obrati Novom narodnom frontu kako bi mu omogućio da formira vladu, “u skladu sa praksom u zemlji tokom perioda kohabitacije”, prenosi “Figaro”.

Koalicija, koju čine Socijalistička partija, Nepokorena Francuska, ekolozi i Komunistička partija, ocenjuje da bi istrajavanje Makrona na toj odluci bilo “izdaja duha našeg Ustava i demokratski puč kojem bismo se svim snagama suprotstavili”.

“Dugotrajno zadržavanje Gabrijela Atala na čelu vlade moglo bi zvučati kao pokušaj da se izbriše rezultat izbora. Ako je to zaobilazni način da se ne predloži ličnost iz Novog narodnog fronta za mesto premijera, to bi bilo demokratski neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su spremni “od sutra da upravljaju državom” i isključili mogućnost bilo koje ”neprirodne koalicije”.

Levičarske stranke od nedelje vode pregovore o nominovanju svog kandidata za premijera.
Atal je u ponedeljak ponudio Makronu ostavku na mesto premijera, ali ga je predsednik, kako je saopštio njegov kabinet, zamolio da “za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade” kako bi “obezbedio stabilnost zemlje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here