EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je danas na opasnosti od antisemitizma i istorijskog revizionizma prilikom izlaganja o žrtvama Holokausta na 80. godišnjicu okupljanja jevrejskih porodica na komemoraciji žrtava Vel d”iva.

– Nismo završili sa antisemitizmom, on je i dalje tu – sve više jača – izjavio je Makron na otkrivanju spomenika u gradu Pitivijeu, oko 100 kilometara južno od Pariza, u kojem se nalazio drugi najveći tranzitni logor i centar za deportaciju Jevreja u Francuskoj, posle Dransija, prenosi Rojters.

Makron je govorio o antisemitističkim terorističkim aktima, kao i o takvim porukama na grafitima, u objavama na društvenim mrežama i u debatama na nekim TV kanalima.

Upozorio je na „novu vrstu revizionizma“ i još jednom priznao aktivnu ulogu Francuske u progonu Jevreja tokom okupacije.

Muzej Memorijal Šoa u Parizu, koji prikuplja dokumente o žrtvama holokausta u Francuskoj, pokrenuo je apel da se dođe do poslednjih svedoka onoga što se dogodilo u Vel d”ivu.

– Moramo da priznamo da se sve to dogodilo, da takve stvari ne bismo ponavljali – naveo je Makron, prenosi Rojters.

Premijerka Elizabet Born izjavila je da je ””Francuska izgubila deo duše”” kada je u pitanju Vel d”iv, i da je „otišla dalje nego što su nacistički okupatori od nje zahtevali“.

Od 16. do 17. jula 1942. oko 13.000 ljudi odvedeno je u sportski objekat Zimski velodrom (Velodrome d”Hiver, još poznat i kao Vel” d”Hiv), u Parizu pre nego što je poslato u koncentracione logore širom Evrope, što je najveće masovno hapšenje jevrejskog naroda koje je sprovela francuska policija u saradnji sa nacističkim nemačkim okupatorima, navodi britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here