Tanjug/AP
Emanuel Makron

Zapadni Balkan ima svoje mesto u EU, ali to ne može funkcionisati ako EU ostane sa sadašnjim pravilima, rekao je Emanuel Makron, predsednik Francuske, u Evropskom parlamentu povodom preuzimanja predsedavanja te zemlje Evropskom unijom.

On je istakao da su Evropa i zapadni Balkan međusobno povezani i istorijom i zajedničkom budućnošću, i da je potrebno da EU ponovo razmisli o odnosima sa zemljama ovog regiona koje znači pružanje jasne i prepoznatljive perspektive za članstvo u EU.

– To znači pristup projektima sa jasnim rokovima. Modernizovali smo proteklih meseci metodologiju pristupanja, ali mi moramo jasno i konkretno reći da u sadašnjem obliku EU ne može funkcionisati sa 31 ili 32 zemlje. To jednostavno nije moguće. Mi imamo zadatak da preispitamo pravila unutar EU da možemo brže da donosimo odluke. To je Evropa u kojoj zapadni Balkan ima svoje mesto – rekao je Makron i dodao da je to tema koju će Francuska pokrenuti na konferenciji EU sa zemljama zapadnog Balkana, koja je planirana za maj mesec ove godine.

1 COMMENT

  1. Dobrodosli su samo oni koji ulaze kao sluge, ali ovima to niko ne kaze. Zato naivni i ulaze. Kako u istoriji niko nije uspeo da ujedini kontinent, kad je to tako dobra ideja? Gladni sve veruju. Ne zaboravite, svaka ideja je samo onoliko dobra koliko je ostvarljiva. Znaci, dok je Vatiknske mafije nema mesta za ujedinjenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here