EPA-EFE/Abir Sultan
Vladimir Putin i Emanuel Makron

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa francuskim liderom Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini, a posebna pažnja je posvećena osiguranju bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje, saopšteno je danas iz Kremlja.

“Na inicijativu francuske strane, ruski predsednik je imao telefonski razgovor sa Makronom. Obavljen je detaljan i iskren razgovor uz razmenu mišljenja o situaciji u Ukrajini i o pitanjima osiguranja bezbednosti nuklearne elektrane”, navodi se u saopštenju.

Putin je obavestio Makrona o merama koje su preduzeli ruski tehničari na zaštiti elektrane i skrenuo mu pažnju na redovne napade ukrajinskih snaga na postrojenje, uključujući skladište radioaktivnog otpada.

Ruski predsednik je u razgovoru sa francuskim kolegom potvrdio i stav da ukrajinsko žito treba, pre svega, da dobiju zemlje u razvoju. On je saopštio i da Evropska komisija ne bi trebalo da ometa isporuke hrane i đubriva iz Rusije u zemlje u razvoju, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se dodaje da su oba lidera izrazila spremnost na nepolitičku saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju u vezi sa situacijom sa elektranom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here