Tanjug/AP
Emanuel Makron

To što je Makronova vlada u Francuskoj odlučila da iskoristi ustavnu mogućnost i zaobiđe raspravu i glasanje u Nacionalnoj skupštini o predlogu budžeta za iduću godinu znak je velike političke nestabilnosti koja će mnogo uticati na dalju destabilizaciju ne samo Francuske nego i Evropske unije, kaže za Sputnjik konsultant Branko Pavlović.

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštila je da će iskoristiti posebna ustavna ovlašćenja za usvajanje budžeta bez glasanja u Nacionalnoj skupštini koja predstavlja donji dom francuskog parlamenta.

To je po oceni tamošnjih analitičara moglo da se očekuje s obzirom na to da je Makronova koalicija na parlamentarnim izborima u junu izgubila apsolutnu većinu u skupštini, što otežava usvajanje zakona na uobičajen način. Makronova alijansa u Nacionalnoj skupštini ima najviše mesta – 250, ali ali je za apsolutnu većinu i izglasavanje zakona, pa i budžetskog, potrebno najmanje 289 glasova.

Francuski ustav, međutim, omogućava premijeru da u određenim situacijama “zaobiđe” glasanje u Nacionalnoj skupštini, odnosno, ostavlja mogućnost da vlada propis progura kroz gornji dom parlamenta, odnosno Senat.

Pavlović, međutim, napominje da je to po ustavu moguće, ali samo u specifičnim situacijama, tačnije kada zbog opstrukcije u skupštini nije moguće vršiti vlast, odnosno donositi važne propise. Onda je, kako objašnjava, moguće da zakon bude usvojen tako što poslanici praktično glasaju o poverenju vladi, a ne o amandmanima koji su podneti na predloženi propis.

– Sada, verovatno, žele da izbegnu veliku raspravu o tome šta tačno Francuska kroz budžet, a to je osnovni instrument, misli da uradi u ovoj očigledno sveobuhvatnoj nadolazećoj dubokoj i vrlo opasnoj krizi. Tako da je to potvrda jedne vrlo velike političke nestabilnosti koju sada viđamo unutar cele EU, plus u Britaniji koja je priča za sebe – kaže Pavlović.

On je ocenio da već u prvim mesecima nadolazeće recesije i drugih problema sa kojima se suočavaju, uključujući i energetsku krizu koju su sami sebi nepotrebno natovarili na vrat, a za potrebe SAD, oni već imaju velike političke turbulencije.

Odgovarajući na pitanje u kom pravcu to može dalje da ide, Pavlović prvo ukazuje da su dosadašnji protesti na ulicama francuskih gradova potvrdili brutalnost tamošnje policije. On je uveren da će Makron, da bi rešavao ulične proteste, posegnuti za još većom represijom.

– S obzirom da je njegov politički autoritet već istanjen i da problemi sa kojima se običan Francuz suočava uopšte nisu bili ovih razmera, onda u sledećoj godini uz takav stepen nestabilnosti Makron neće imati kud nego da ide na vanredne parlamentarne izbore – ocena je ovog analitičara.

4 COMMENTS

  1. najveca nestabilnost francuze ce biti inflacija a i nemce i ne samo njih citava evropa ce biti nestabilna a po najvise za nemce jer ameri se pobrinuli da oni budu osiromaseni nemci imaju najvesi kisobran u evropi a pod tim kisobranom su i ostale nato zemlje u sukobu sa rusijom pod komandom amera

  2. ovaj gospodin je samo čovek..šovek postavljen tamo gde je sada….to znači da ima “smisla” ali ne znači da je “znalac”…
    a što mu ne pomognu…..?
    …on je “žrtva” i to glupa….
    u politici nema dobre namere…sve je u dokazivanju tuđe gluposti a svoje nadmoći….

  3. Samo se nadajte : Evropa je stara prostitutka. Oba svetska rata, svi “izmi”, od konzervativizma, polpulizma, nacionalizma, komunizma, liberalizma itd…..su nastali u Evropi.
    Ako su Rusima iranski dronovi potrebni, da bi rat za koji su misklili da ce brzo da rese – sad za sad gube – ako im je nekakav cecenski kriminalac general pukovnik – onda je “mrka kapa” i za Ruse i za sve ostale. A za Srbe da ne govorim.

  4. Па то је западна демократија – немам већину у парламену, али ћу се понашати као да имам ! Значи гледамо грађански рат у Француској ???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here