Tanjug/AP
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi trebalo reformisati Šengen zonu i njome upravljati putem redovnih ministarskih sastanaka kao i evrozonom.

Makron je na sastanku evropskih ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova rekao da bi takozvani Šengenski savet ocenjivao kako zona funkcioniše, da bi donosio zajedničke odluke i omogućio lakšu koordinaciju tokom kriza, prenosi Rojters.

– Ovaj Savet može postati lice snažne, zaštitničke Evrope koja može kontrolisati svoje granice i prema tome svoju sudbinu – istakao je Makron.

Rekao je da će se prvi sastanak tog saveta održati kada se evropski ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova okupe idući put 3. marta.

Makronov predlog zahteva podršku drugih država članica EU, ali francuski zvaničnici ističu da neće biti potrebno menjati ugovore EU.

– Moramo reformisati šengensku zonu. Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontrolišemo naše spoljne granice – kazao je Makron.

Francuska predlaže i uspostavljanje mehanizma za krizne situacije koji bi se mogao aktivirati u slučaju pretnji spoljnim granicama Unije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here