EPA/Koca Sulejmanović
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Inicijativa francuskog predsednika Emanuela Makrona i sastanak koji je danas u Parizu imao sa Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, demonstracija je želje da vodeće članice EU zadrže ako ne vodeću, onda svakako bitnu ulogu u i oko dijaloga Beograda i Prištine, rekao je za Kosovo Onlajn Marko Savković, programski direktor Beogradskog bezbednosnog foruma.

Savković kaže da je Makronovo interesovanje za Zapadni Balkan  istovremeno i želja da se, nakon “hladnog tuša”, kakav je bila njegova odluka da zaustavi početak pregovora o ulasku Severne Makedonije i Albanije u Evropsku uniju, ipak pokaže da je Francuskoj stalo do ovog regiona.

“Opšti utisak u ovom trenutku nije takav”, zaključio je Savković.

Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se danas u Parizu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uz prisustvo predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U sasopštenju iz kabineta kosovskog predsednika navedeno je da je Tači na ovom sastanku potvrdio da je Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

Vučić je rekao da je francuski predsednik Makron sastankom sa njim i predsednikom Kosova želeo da pokaže posvećenost Evropske unije Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine takse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here