Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je u Briselu da će u narednim nedeljama pokrenuti incijativu o formiranju Evropske političke zajenice sa željom da ta ideja zaživi i postane stvarna.

On je dodao da bi takav politički okvir bio komplementaran procesu pristupanja EU.

– Moramo da razmotrimo načine za zaokruživanje našeg kontinenta. To ne može biti samo kroz proširenje EU jer je u pitanju predugačak proces. Zato sam predložio Evropsku političku zajednicu koja bi dala politički okvir i okupila na našem kontinetu sve države i vlade koji dele iste vrednosti i geografiju, a koja bi se bavila geoplitikom, strategijama, energetikom, odbranom, infrastruktirom… – poručio je Makron.

Govoreći na završetku samita EU u Briselu francuski predsednik je za junski samit najavio razgovor o zahtevima Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU.

– To će biti važan trenutak i želim da ponovim da je Francuska spremna da tu da jak signal mnogim državama – zaključio je Makron.

5 COMMENTS

  1. “države i vlade koji dele iste vrednosti…”
    Svim političarima usta su puna “evropskih vrednosti” i neprestano se se pozivaju na iste …
    Mi u Srbiji, od tih njihovih vrednosti, osetili smo nezapamćeno licemerje, politiku dvostrukih aršina, pritiske, pritiske i samo pritiske …

    Šta li je to tako snažno u Makronovoj poruci, nisam uspeo da shvatim.

  2. Pricas ti svasta, kad rusi zavrse sa ukrainom, EU ce se raspasti, ako docekate zimu bez ruskog gasa evropa je u najvecem problemu od drugog svedskog rata.

  3. Master: S cim ili s kim ce to Rusi da zavrse…..???? Sa Ukrajinom? Mozda ako jedna A-bomba bude na Kijev a druga na Vasington bacena? A za gas se ne brini. Evropa je najstarija prostitutka od svih kontinenata. Svi svetski konflikti su na njenom tlu nastali…kao i sve ideologije i gotovo svi svetski problemi. A o Zapadnoj Evropi da ne govorimo….i ruski car Petar Veliki je inkognito dolazio da uci od Z.Evrope. Kao i gotovo sva srpska dijaspora. Nema srpske dijaspore u Novosibirsku kojeg tol’ko voles:)

  4. SFRJ: E baš si mudar. Ali si možda propustio da tehnologija napreduje. Nije više potrebno potezati daleko da nešto naučiš, gaće su spale do gležnjeva, ostalo je već viđeno; a na našem primeru se moglo dosta naučiti o primenjenoj demokratiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here