B. Miličić
Plivači nisu žurili da se oblače

Na Bogojavljenje je u Minhenu održano plivanje za Časni krst na kome je učestvovalo 40 plivača. Prvi je do časnog krsta “uz malu pomoć” starijih stigao desetogodišnji Luka Jovanović. Pre plivanja je u hramu Sv. Jovana Vladimira Kralja Srpskog služena liturgija na kojoj su blagoslov primili prisutni učesnici plivanja za Časni krst. Na Rimskom jezeru sveštenici protojerej Bojan Simić starešina minhenskog hrama, protojerej Ilija Romić i jerej Dragiša Jerkić su se pomolili za sve učesnike i zajedno s njima izgovorili molitvu Očenaš.

Hrabro: Skok u vodu

Učesnicima plivanja obratio se protojerej Bojan Simić i poželeo im da budu veseli, zdravi i blagosloveni.

Pobednik: Luka Jovanović sa krstom

– Sve što radimo neka bude u slavu Božju i na spasenje svih nas – rekao je prota Simić i tri puta izgovorio bogojavljenski pozdrav: “Bog se javi”, a gromoglasno su mu odgovorili učesnici plivanja i pedesetak prisutnih sa: “Vaistinu se Bog javi!”

Ovim pozdravom označen je i početak plivanja u jezeru, a plivačima nije smetala hladna voda kao ni pravi zimski dan koji je osvanuo na minus tri stepena.

Dok su čekali start plivačke trke za Časni krst mnogi od učesnika zagrevali su se uz rakiju, ali i fotografisali sa srpskim zastavama ne mareći previše za hladnoću. U dobrom raspoloženju podršku su im davali članovi porodice, rodbina i prijatelji koji su došli da vide plivače u pravom zimskom ambijentu, jer je na zemlji osvanuo tanak sloj snežnog pokrivača.

Nigde bez srpske trobojke

Reč pobednika

Luka Jovanović je plivao zajedno sa ocem Željkom, a podršku im je pružala majka i supruga Melani.

Luka Jovanović

– Bilo je hladno za plivanje, ali sam to izdržao. Imam kondicije jer igram fudbal u SV Blumenau – rekao je vidno raspoložen desetogodišnjak.

Luka Jovanović

Njegov otac je iz Kupinova u Srbiji, a u Nemačkoj živi i radi od 2011. godine. Lukina majka Melani je rođena u Minhenu.