Tanjug
Ministar finansija Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da su danas usvojena tri važna dokumenta koja zaokružuju mere podrške privredi Srbije.

To su Rebalans budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, kojim se omogućava sprovođenje Programa ekonomskih mera za podršku privredi i građanima, kao i uredbu koja se odnosi na isplatu direktne novčane pomoći punoletnim građanima Republike Srbije u iznosu od 100 evra.

– Kada je reč o rebalansu budžeta, polazna pretpostavka nam je bila da BDP u 2020. godini neće biti ispod -2 odsto. Da budem još precizniji, projekcija Ministarstva finansija je da će biti -1,8 procenata – rekao je Mali.

On je naveo i odluku o 100 evra pomoći koji će dobiti punoletni građani Srbije.

– Pravo na ovaj novac imaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Kada je reč o tome od kog datuma će se računati ko je punoletan, to je datum stupanja na snagu ove Uredbe, odnosno današnji dan, 24. april – rekao je Mali.

„Dakle, mi imamo oko 5,5 miliona građana naše zemlje koje imaju pravo na taj novac“.

Rekao je da će prijava biti veoma jednostavna i svakom će oduzeti svega nekoliko minuta.

– Ministarstvo finansija će vam omogućiti da se prijavite elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, ili putem telefona. O broju telefona ćemo vas blagovremeno obavestiti, a neposredno pred 15. maj, kada počinje da radi kontakt centar. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da to urade elektronskim putem. To će biti svega nekoliko klikova i trajaće nekoliko minuta – naveo je ministar.

Prijave će početi oko 15. maja i trajaće do 5. juna, a isplata će početi 1. juna.

– Što se tiče penzionera, oni će biti automatski prijavljeni, i neće morati bilo šta da rade. Najveći deo penzionera već imaju svoje tekuće račune, na koje inače primaju penziju, a što se tiče onih koji nemaju, za njih će automatski biti otvoreni namenski računi u Banci Poštanska štedionica. To takođe važi i za korisnike novčane socijalne pomoći – rekao je Mali.

Osim toga, za penzionere će isplata krenuti već 15. maja, s obzirom na to da oni ne moraju da se prijavljuju, već da će im novac automatski biti isplaćen.

Građani će, pri prijavi, davati ime i prezime, broj lične karte, matični broj, kao i ime banke u kojoj imaju račun ili u kojoj žele da otvore namenski račun.

– Taj novi račun koji otvaramo će biti namenski, odnosno isključivo za tu upotrebu, nakon čega će biti ugašen. Novac će moći da podignu u toj banci uz svoju ličnu kartu. Ako je novac na njihovom računu koji već koriste, moći će naravno da ga podignu na uobičajeni način, odnosno kako to i inače čine – naveo je ministar.

5 KOMENTARA

  1. eto prilike da se konacno napravi lista partiota i izdajnika!! Obavezno da se objavi u svim medijama ko se drzne da zatrazi 100 eura!! Ili obrnuto, heroji na braniku otadzbine kojii odbiju!! Svaka cast na pameti u nebuloznom sprovodjenju besmislene akcije.

  2. Ovi svetski „lideri“ se uhvatili u kolo, pa nas prave budalama sve redom, čuj oni nama daju po 100 Eura, odakle jim, ako ne od nas!

  3. Zbog Vučićevog terora odnosnono vanrednog stanja sa policijskim časom ja izgubih 1000 € Vučić hoće da pi to nadoknadi sa 100 € a oni sebi strapaju onih 900 €-

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime