Tanjug
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su sprovedene reforme sistemske, a ne samo personalne na nivou javnih preduzeća.

Funkcioner SNS Mali je u odgovoru Dušanu Nikeziću iz SSP-a rekao da je samo vladajuća stranka imala snage da sprovede takve reforme.

On je istakao da je reč “reforma” u vreme kada je Demokratska stranka sa Draganom Đilasom bila na vlasti korišćena samo deklarativno.

“Nije razumeo juče Dušan Nikezić šta tačno znači reforma. Kako bi i mogao kada je ‘reforma’ u vreme kada je njegov DS sa Draganom Đilasom bio na vlasti, ovu reč koristio samo deklarativno, dok su se ekonomski problemi iza nje gomilali. Reforme nisu samo personalne promene na čelu javnih preduzeća, već sistemske promene sistemа i društva, za šta je samo SNS imao snage. Ali pre toga ste nam pojeli 12 godina u lažnim demokratskim promenama koje su donele pluralitet i kvalitet samo vašim deviznim računima”, objavio je Mali na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Za to vreme Srbija je tonula, dodao je ministar, građani su zaradjivali prosečno 331 evro mesečno, penzioneri primali 204 evra, a minimalac je bio oko 15.000 dinara.

“Ekonomija je bila na rubu bankrota, svaki četvrti gradjanin nije imao posao. E, a kada su se i zaista desile reforme, standard građana je porastao na prosečnih 840 evra koliko će u Srbiji u decembru iznositi prosečna plata, penzije rastu bar dva puta godišnje, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou od 9,6 procenata, nikada više investicija nismo imali, nikada više gradjevinskih projekata i poduhvata”, naveo je Mali.

Ako smo rekli da ćemo reformisati energetski sektor koji je sada došao na red, onda ćemo ga i reformisati, poručio je Mali. Ministar je rekao da se sprovode sistemske reforme koje građani osećaju.

“Planske reforme koje ne ostavljaju za sobom pustoš kakvu smo živeli za vreme vaše vlasti. Pokušajte da uživate u uređenoj Srbiji jer se onoj ekonomski demoliranoj kakvu ste nam ostavili nećemo vraćati. I pokušajte da više ništa ne garantujete penzionerima, pošto ste ih i ovaj put neizostavno pomenuli. Kada ste im vi nešto ‘garantovali’, na računu države je bilo tek osam milijardi dinara što nije bilo dovoljno ni za mesečnu isplatu penzija”, navodi Mali.

On je naglasio da kada je građanima prethodna vlast nešto garantovala da je prosečna penzija bila 204 evra. Sa druge strane, danas imamo stabilan penzioni sistem i prosečna penzija će u januaru iznositi 390 evra, naveo je Mali.

– Tako da ne treba vi ništa više da `garantujete`, jer građanima je mnogo bolje bez vaših i Đilasovih `garancija` – poručio je Mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here