Tanjug
Siniša Mali

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali kaže da je srpska ekonomija u potpunosti stabilna i da su svi makroekonomski pokazatelji dobri.

Ministar je odgovarajući na saopštenje Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde kazao da je fiskalni rezultat o kojem on govori bolji od planirane dinamike i to pored toga što smo se odrekli 20 odsto akcize na gorivo.

Takođe, kako navodi mkinistar, ako se pogleda rast BDP-a u prvom kvartalu, najnovija fleš procena je da će iznositi 4,3%, iako je prvobitno bilo planirano 3,9%.

– Kada je reč o javnom dugu, on je i dalje u potpunosti pod kontrolom i iznosi 52,4%. Dakle, u potpunosti smo stabilni, uprkos globalnoj krizi i tome što uopšte nije lako – rekao je Mali.

On je dodao da na računu budžeta danas ima višestruko više novca nego u vreme dok su državom rukovodili Dušan Nikezić i njegov gazda Dragan Ðilas, a uprkos tome što tada nije bilo ekonomske krize.

– U 2012. godini su nam na računu budžeta ostavili samo 8 milijardi dinara, što nije bilo dovoljno ni da se pokrije trošak za penzije. Danas na računu imamo 155,2 milijarde dinara. To se nije desilo slučajno već je posledica odgovorne ekonomske politike – naveo je ministar finansija.

Mali je rekao i da je u prvom kvartalu ove godine otplaćeno čak 188 milijardi dinara duga.

– Isplatili smo taj veliki dug, imamo stabilan kurs dinara prema evru, a izloženost portfolija prema dolaru je svedena na 10,9%. Takođe, u proteklom periodu se aktivno radilo na smanjenju rizika od uticaja promene kursa na javni dug, te su se hedžovali krediti u različitim valutama, pre svega u dolarima – rekao je Siniša Mali.

On je zaključio da je teško licemerje što Dušan Nikezić, koji je poznat po tome što je Srbiju doveo na korak od bankrota, danas, u teškoj situaciji za ceo svet, deli ekonomske lekcije.

– Razorili su našu zemlju, zatvorili fabrike i radna mesta, doveli je pred bankrot, a danas se prave pametni i dele lekcije iz ekonomije. Nikezićev gazda Dragan Ðilas je Grad Beograd ostavio pred bankrotom, dok je sa druge strane punio sopstvene džepove, a Nikezić je to isto radio kao državni sekretar u Ministarstvu finansija – kazao je ministar.

S druge strane, dodao je:

– Mi smo pokazali kako država može odgovorno i ozbiljno da se vodi za vreme krize, pomogli smo privredu i građane i spasili našu ekonomiju, tako da je stopa nezaposlenosti danas na nivou od pre pandemije, a i dalje se trudimo da preuzmemo sav teret krize na sebe tako da smo ograničili cene osnovnih životnih namirnica, odreki se 20% akcize na gorivo.

– Tako se ponašaju odgovorne države – zaključio je Mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here