Tanjug
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija od dva mađarske kompanije kupuje gas koji se skladišti u toj zemlji za naše potrebe i da smo već uplatili avans u iznosu od 250 miliona evra.

– Zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra – rekao je Mali Tanjugu.

Najavio je da će dogovorenih 500 miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će nam onda, kao što je najavljeno, biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika gasa dnevno i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.

Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, gas po povoljnijoj ceni (2,2 milijarde kubika gasa po naftnoj formuli, po ceni koja će se kretati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa).

Ministar je najavio i da će naš deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana.

– Ta tri izvora (gas i Rusije po nižoj ceni, gas iz skladišta u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru) će nam obezbediti dovoljno gasa za domaćinstva i privredu kako bismo pregurali ovu zimu – naglasio je Mali.

Istakao je da Srbija u ovoj situaciji ima rešenje i za gas.

– Već smo 250 miliona evra prebacili Mađarima i sada taj gas polako pristiže. Кrajem jula moramo da platimo ponovo za dodatne količine gasa za avgust. To ide iz meseca u mesec i funkcioniše po planu. Plaćamo avansno, onda oni upumpavaju gas i najvažnije je da ga imamo u skladištima i da možemo zimi da ga dovučemo u Srbiju – rekao je Mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here