Parohija Svete Trojce
Deca su čekala da počne pijukanje

Sveradosni Božićni pozdrav: “Mir Božji, Hristos se rodi! – Vaistinu se rodi” odjekivao je prethodnih dana u srpskim pravoslavnim hramovima u Holandiji povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Reke vernika slivale su se u naše bogomolje kako bi se na svečan i tradicionalan način obeležilo rođenje Bogomladenca Hrista. Među više hiljada vernika značajno mesto zauzeli su mališani, kao čuvari vekovne tradicije i korena svojih predaka.

Božićna radost, toliko svojstvena i bliska deci, ogledala se u našim hramovima u Holandiji osveštanjem badnjaka i slame, iz koje su mališani na sebi svojstven način izvlačili božićne darove.

Samo u roterdamskoj Crkvi Svete Trojice na Badnje veče okupilo se prema proceni uprave parohije između 1.500 i 2.000 Srba, polazeći od toga da je podeljeno 700 paketića sa slamom i badnjacima, odnosno jedan po porodici.

Nekoliko stotina najmlađih su nestrpljivo je čekali da se pojavi položajnik kako bi krenuli u potragu za poklonima prekrivenim slamom. Večernju službu služili su prota Vojislav Bilbija, starešina hrama i paroh Boris Topić.

Stariji su se zatim okitili badnjakom, slamom i mladom pšenicom, a tradicija služenja vruće rakije u Roterdamu nije izneverena ni ovoga puta. Po starom dobrom običaju u dvorištu crkve goreo je badnjak šireći oko sebe varnice radosti i sreće, toplinu i ljubav koja se osećala daleko uokolo

Izvor:
S. N. - P. V.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here