J. Gajeskov
Osvećenje vaskršnjih jaja u Flemingtonu

Pravoslavni hrišćani u Australiji najsvečanije su obeležili Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Prepuni hramovi potvrđuju da ovaj najradosniji praznik živi u srcima našeg naroda i na ovim prostorima daleko od matice.

Posebno svečano bilo je u hramu Svetog Save u sidnejskom predgrađu Femington, prvoj srpskoj svetinji izgrađenoj na tlu Australije.

Hram je osveštan na praznik Cveti, u nedelju 18. aprila 1954, a kakva li je radost bila nedelju dana kasnije na Vaskrs kod vernika i graditelja na čelu sa tadašnjim sveštenikom Milenkom Stefanovićem, možemo samo da zamislimo.

Hram Svetog Save prepun vernika

U danima pred praznik, kao i na sam dan Vaskrsa, svetu liturgiju, pričešće vernika i osvećenje vaskršnjih jaja obavio je starešina ovdašnjeg hrama otac Saša Čolić, koji je u svojoj pastirskoj besedi govorio o prazniku, uz poziv vernicima da se redovno okupljaju u našim svetinjama radi očuvanja vere, jezika i nacionalnog identiteta.

Posebna poslastica za sve prisutne bio je nastup dečjeg hora koji je otpevao vaskršnju pesmu, a pohvale pored dece zaslužuju profesor Slobodan Živković i učiteljica Elena Molnar.

Mališanima su podeljeni i prigodni vaskršnji paketići, koje su pripremili i podelili Snežana i Bane Spasevski.

Snežana i Bane Spaseski i Ana Medojević

Posle verskog dela u hramu, većina vernika je prisustvovala posluženju u parohijskom domu, koje su pripremile vredne članice ovdašnjeg Kola srpskih sestara.

Priloženi snimci majstora fotografije Radivoja Mačkovića dočaraće delić ovogodišnjeg nezaboravnog obeležavanja Vaskrsa u Flemingtonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here