J. L. Petković

Član Pokreta Samoopredeljenje Avni Zogiani u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da su poslednje izjave visokog funkcionera DSK Ljutfija Hazirija, o razmeni teritorija u cilju dolaska do kompromisa, vrlo opasne, dok sa druge strane politički analitičar Škeljzen Maljići kaže da je upravo ta ideja jedino rešenje.

Zogiani smatra da Haziri na neodgovoran način prikuplja političke poene u izborne svrhe.

– Vrlo je neozbiljan, kad sa takvom lakoćom govori o tako važnoj stvari. Nesreća je što on ne shvata koliko je neodgovoran, pa mu se kao visokom funkcioneru Demokratskog saveza Kosova pruža prostor za taj nezreo i opasan stav. Izgleda da je Haziri zaboravio šta je prouzrokovalo pokušaje promene granica pre dve decenije u našem regionu – kaže Zogiani.

Zamenik predsednika DSK-a Ljutfi Haziri izjavio je pre dva dana gostujući na jednoj prištinskoj televiziji, da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova bez kompromisa. On kao rešenje vidi razmenu teritorija, po kojoj bi “Preševska dolina” trebalo da se zameni za Leposavić i 17 okolnih sela.

Analitičar Škeljzen Maljići navodi da Haziri konstantno govori o razmeni teritorija i dodaje da se u Demokratskom savezu Kosova to toleriše.

Stara ideja, još od Ćosića

– Haziri je i ranije zastupao tu ideju da Preševska dolina treba da postane deo Kosova, sada je malo konkretizovao koji obim razmene treba da se predloži. To je ideja koja je bila u opticaju do pre dve godine u nekoj ozbiljnijoj formi, tada je politički poražena u nekim međunarodnim krugovima. Nemačka je bila protiv. Ali to je starija ideja, još od Ćosića. Čak je i predsednik Hašim Tači promenio mišljenje koje je imao ranije – kaže Maljići.

Međutim, Maljići napominje da funkciner DSK Haziri nije daleko od istine kada govori o razmeni teritorija, iako se na prvi pogled čini da je ta ideja potisnuta. Maljići smatra da za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije ne postoji drugo rešenje.

– Nikome nije jasno kako može doći do sporazuma u ovakvim okolnostima, kad Srbija ponavlja da neće pristati da prizna nezavisnost Kosova ako ne dobije nešto zauzvrat – ukazuje Maljići i dodaje da je i Haziri aludirao na to.

Nemačka protiv

Kako kaže, međunarodna zajednica je u nekoliko navrata saopštila da će podržati svaki sporazum koji dogovore dve strane.

– Sada afirmišu jedan princip, ako se dve strane dogovore onda se oni neće mešati. Nemačka je odbijala tu formulu zato što ona uvodi jedan presedan koji bi i u drugim delovima Balkana i sveta imao posledice, a s obzirom da dijalog Srbije i Kosova nema alternativu uvek će se vraćati ovom rešenju – zaključio je Maljići.

4 COMMENTS

  1. Само политички, етички и међународно признато решење које задовољава обе стране је трајно решење.
    Све остало је силовање историје и међународног права и такве одлуке су кратког века.

  2. rezolucija 1244 gde ce arnauti imati sustinsku autonomiju gde su u vecini ,neracunajuci etnicko ociscene teritorije ,a srbi imati sustinsku autonomiju u svojim opstinama ,niko da se nikom nemesa a granica prema albaniji i severnoj makedoniji prema rezoluciji ,ostalo kontrolise lokalna policija kao i verske objekte prema rezoluciji vojska i policija srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here