Hadži Marko Vujičić

Kako stvari stoje, za kupce nekretnina u Beogradu nema krize jer je prodaja svakim danom sve veća. Podaci govore da u prestonici sve što se izgradi odmah proda, a da ne zaostaju ni nekretnine u starogradnji. Sporadični blagi pad cena nimalo ne ugrožava tržište nekretnina koje u poslednjih nekoliko godina beleži ozbiljan profit.

Šarolike cene

Tako je u četvrtom kvartalu prošle godine dato 2,3 milijarde evra za nekretnine, što je za 27,3 odsto više nego pre godinu dana, a najskuplji stan površine 383 kvadrata u Beogradu na vodi prodat je za 2.469.888 evra. Na istoj lokaciji prometovan je i najskuplji kvadrat u Srbiji po ceni od 10.400 evra. U starogradnji najviša cena po kvadratu je 5.240 evra, a najskuplja kuća prodata je za 5,1 milion evra i obe nekretnine su na Savskom vencu. Ostale opštine u Beogradu imaju različite cene, pa se u Mirijevu može naći garsonjera za 29.000 evra, a na Paliluli trosoban stan od 66 kvadrata za 56.000 evra. Garsonjera od 26 kvadrata kod Merkatora u Novom Beogradu košta 88.000 evra, a za 31 kvadrat u Bloku 67a treba iskeširati čak 150.000 evra. Čukarica, Rakovica i Batajnica imaju povoljnije cene. Prema rečima agenata za nekretnine različite su i kategorije kupaca: od stranaca, domaćih biznismena, do mladih IT stručnjaka, koji spadaju u dobroplatežne klijente.

Nekretnine drže cenu i na srpskim planinama, pa za kvadrat na Zlatiboru treba izdvojiti od 1.500 do 2.500 evra, a na Kopaoniku najniža cena po kvadratnom metru je oko 5.000 evra.

Kutak za odmor

Dubok džep neophodan je i onima koji žele da kupe nekretninu u nekoj od naših banja, a po cenama i po potražnji prednjači Vrnjačka Banja.

– Cena po kvadratu je od 1.450 evra do 3.300 evra (plus PDV). Najviše je domaćih kupaca, trguje se za keš, kreditnih klijenata gotovo i da nema – kaže za “Vesti” Vera Dobričić iz vrnjačke Agencije Mega haus nekretnine i dodaje da je na obodu banje intenzivna kupovina kuća, a nova risort naselja rasprodaju se i pre završetka radova.

Ova porodična firma bavi se i kupoprodajom i izgradnjom stanova, a Veljko Dobričić kaže da je potražnja za nekretninama u vodećoj banjskoj lepotici u Srbiji porasla u poslednje tri godine.

– Vrnjačka Banja je vrlo poželjna destinacija. Neki žele ovde kutak za odmor, drugi kupljenu nekretninu rentiraju. Sve je novogradnja, a osim domaćih kupaca trguju Rusi i Srbi iz rasejanja – kaže Veljko Dobričić.

Ko ima novca može da bira i lokaciju: u zoni centra banje stan od 46 kvadrata košta 86.000 evra, od 36 kvadrata blizu akva-parka 71.280 evra, a vile idu i do pola miliona evra.

Jug jeftiniji

Dok je Beogradu je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji oko 2.500 evra, a u starogradnji 1.800 evra po kvadratu, a u Novom Sadu oko 1.600 evra za obe kategorije gradnje, na jugu Srbije nekretnine su jeftinije. Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u Leskovcu je oko 890 evra, u Prokuplju oko 650 evra, a u starogradnji oko 465 evra, a u Bujanovcu kvadrat košta samo 410 evra.

Paprene i garaže

Na ceni su i garaže, pa tako na Zvezdari, Voždovcu, u Rakovici ili na Vračaru taj luksuz staje od 12.000 do 40.000 evra, a u centralnim beogradskim opštinama su još skuplje. Oni koji ih kupuju za izdavanje kažu da su isplative: nema mnogo ulaganja ni troškova održavanja, a profit je zagarantovan.

Tražena i Ovčar Banja

Sve popularnija turistička destinacija u Srbiji postaje Ovčarsko-kablarska klisura nadomak Čačka, a potražnja za nekretninama i njihova cena drastično su skočili.

– Ovde su se stanovi prodavali jedva za desetak hiljada evra i nije bilo mnogo kupaca. Sada sve više ljudi dolazi i raspituje se za nekretnine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri koje koštaju i tri puta više, do 30.000 evra. I zemljište ima višu cenu – ar placa, koji je nekada koštao 30 evra, sada je teško kupiti i za 300 – kažu za RINU meštani Ovčar Banje.

U Ovčar Banji su sređene parkovske površine, sagrađen je amfiteatar, a prirodnjački centar postao je prava atrakcija. Sagrađeno je pristanište na jezeru Međuvršje koje može da prihvati veliki broj plovnih objekata i čamaca sa kojima posetioci mogu da se provozaju čuvenim katamaranima i razgledaju Ovčarsko-kablarsku klisuru sa vode. Uskoro stiže i prvi ekološki trimaran koji će biti posebna atrakcija.