Youtube/Sputnjik Srbija
Andrija Mandić

Lider opozicione crnogorske partije Nove srpske demokratije (NSP) Andrija Mandić ocenio je danas da u intervjuu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića podgoričkoj „Pobjedi“ nema ničeg novog, osim, kako kaže, „ponovljenih proglasa, ne samo protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), Demokratskog fronta i ostatka opozicije već i čitave Crne Gore“.

U intervjuu je predsednik Crne Gore optužio Srbiju da se još od vremena Slobodana Miloševića „najviše meša u unutrašnje stvari te zemlje“ te da litije koje organizuje SPC predstavljaju vid političke borbe sa namerom da se promeni vlast, a ne zakon“ (o slobodi veroispovesti).

Mandić je u saopštenju za javnost ocenio da posredi „govor mržnje“ protiv sopstvenog naroda i istakao da Đukanović trideset godina vlada na diskriminaciji i podelama, „protiv pomirenja, protiv sloge i ljudskog razumevanja“.

Jedan od lidera DF-a kaže da Đukanović „gazi“ po narodu koji bi trebalo da predstavlja i ističe da je on jedini predsednik u „jednoj hrišćanskoj zemlji“ koji „neukim i nekontrolisanim“ jezikom vređa poglavara SPC, patrijarha Irineja, i poglavara mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohija.

– Apsolutno većinsku religijsku zajednicu, kanonsku pravoslavnu crkvu, misli da će ugroziti zloupotrebom Skupštine, a njen veliki ugled urušiti nečovečnim postupcima i nasiljem usmerenim protiv naših vladika, monaštva, sveštenstva i verujućeg naroda i tako zatrti veru kod ljudi i oteti crkvenu imovinu – istakao je Mandić.

On je istakao da je Crnoj Gori neophodan put pomirenja i napretka i ocenio da Đukanovićevo obraćanje predstavlja „njegovo oproštajno pismo od ove zemlje i ovog naroda“.

Mandić je takođe Đukanoviću optužbu SPC da je predvodnik opozicionog bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori ocenio kao „politički nonsens“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime