EPA

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl ocenio je da su razumljiva razmišljanja o članstvu Ukrajine u EU, ali ističe da pre nego što dođe do toga, u članstvo treba da budu primljene sve države Zapadnog Balkana.

“Razumljivo je da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u trenutnoj situaciji razmišlja i govori o članstvu Ukrajine u EU. Međutim, pre nego što do toga dođe svih šešt država Zapadnog Balkana trebalo bi da bude konačno primljeno. Radi se o mnogo manjem regionu koji je daleko napredniji u EU-zrelosti”, istakao je Mandl u saopštenju.

U vezi s ukrajinskom krizom, on je rekao da onaj ko započne rat ne sme u tome da bude uspešan, i da je zadatak aktuelne političke generacije da se tome suprostavi kako bi bio moguć život budućih generacija bez ratova.

Mandl je zamenik predsednika Odbora za odbrambenu politiku u Evropskom parlamentu i poznat je kao lobista za samoproglašeno Kosovo.

“Evropa zaslužuje jedinstvo. Ukrajina zaslužuje solidarnost i rusko rukovodstvo sankcije sa punim dejstvom. Sve institucije EU moraju pod hitno zatražiti od Srbije da ostane u širokim okvirima evropskih mogućnosti i jasno se distancira od svakog oblika ratnog huškanja. U suprotnom bi pristupni pregovori bili bezizgledni poduhvat”, tvrdi Mandl, koji je predsednik austrijskog udruženja “Prijatelji Kosova”.

Austrijski lobista kosovskih Albanaca u Evropskom parlamentu ukazao je da je došlo vreme da i onih pet članica EU, koje to do sada nisu učinile, priznaju Kosovo.

1 COMMENT

  1. E meni licno takva EU i NE TREBA. Da mi KosMet bude komsija kao i Republika Srpska, umesto da smo jedna zemlja? E ja u takvu EU ne zelim!!! A RUSI NAS NIKADA NISU NI NAPADALI OD RASPADA SFRJ, PA MOZDA TREBA SA NJIMA U SAVEZ DA IDEMO???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here