Lična arhiva
Da ponovo zaigra fudbal sa sinom: Mane Lukić

Nekadašnji fudbaler Zemuna, otac mališana od tri i po godine Mane Lukić (33), koji je pre pet meseci doživeo tešku saobraćajnu nesreću, zbog čega su mu oduzeti donji ekstremiteti, konačno ima razlog za radost. Već za koji dan (u subotu), Mane će zahvaljujući mnogobrojnim ljudima dobrog srca širom sveta otputovati u Tajland radi operacije koja će ga, čemu se svi iskreno nadaju, vratiti na noge. Saznali smo to kad smo Manetu prosledili novčanu pomoć naših čitalaca iz daleke Australije, koji su mislili na njega i poželeli mu uspešnu operaciju i oporavak. Reč je o društvu iz Melburna (Mane Trbojević, Nina T, Mile Pešut, Đuro Drakula, Boro Grbić, Slaviša Stojanović, Mihajlo Panić i Jovan Talenski) koji su mu uputili 570 dolara uz dobre želje, kao i porodici Tešić, takođe iz Melburna, koji su za Manetovo lečenje izdvojili 100 dolara.

– Ovom prilikom želim da se od srca zahvalim divnim zemljacima iz Australije, ali i svim mojim divnim sugrađanima, prijateljima odavde pa sve do Amerike. Isto tako i mojoj porodici, medijima, znanim i neznanim ljudima, koji su mi pomogli da prikupim velikih 100.000 dolara kako bih mogao u Tajland na operaciju. Ujedno su me i bodrili da ne klonem duhom zbog celokupne situacije, na čemu sam im posebno zahvalan. Već za koji dan bi trebalo da otputujem i nadam se da će sve proći kako treba – rekao je Mane Lukić.

Kao što smo već zabeležili, Mane je prilikom nesreće doživeo višestruke prelome rebara i karlice, serijsku frakturu pršljenova, zbog čega je presečena kičmena moždina. U Urgentnom centru u Beogradu odmah je urađen prvi operativni zahvat da se spase njegov mladi život. Dve nedelje nakon toga proveo je u intenzivnoj nezi doživevši još komplikacija tokom oporavka, a ubrzo potom, čim je njegovo stanje to dozvoljavalo, urađena mu je i druga operacija fiksacije torokalnih pršljenova. Trenutno su mu donji ekstremiteti oduzeti i konstatovana mu je dijagnoza paraplegija. Ipak, kao pravi borac i sportista vedrog duha, posle dvomesečnog lečenja i borbe za život u Urgentnom centru, kao i višemesečne rehabilitacije u ustanovi “Dr Miroslav Zotović” u Sokobanjskoj u Beogradu, oporavak je krenuo u dobrom smeru. Ipak, da bi se vratio starom načinu života, svojoj porodici i sinu pokazivao fudbalske majstorije, neophodna je hirurška intervencija na Tajlandu, posle koje bi uz rehabilitaciju trebalo ponovo da hoda. Budući da je za taj put, operaciju, boravak i rehabilitaciju bilo potrebno 100.000 dolara, koje njegova skromna porodica sama nije mogla da obezbedi, Mane je bio prinuđen da sredstva prikuplja posredstvom Fondacije Budi human. Zahvaljujući razumevanju plemenitih sugrađana kao i zemljaka iz dijaspore, ova prepreka je prevaziđena.

Spreman za operaciju

– Srećan sam i spremam se svim snagama za operaciju. Sa mnom će ići i moj otac. Nakon hirurškog zahvata uslediće oporavak od 35 dana. Posle toga, vraćam se u Beograd da nastavim rehabilitaciju za koju će biti neophodno još sredstava. To me brine, ali sad prvo moram da se fokusiram na put i sve što mi tamo predstoji – iskreno će Mane za “Vesti”.

Mane Lukić

Čip za povezivanje “pokidanih veza”

– Pošto povremeno osećam bol u donjim ekstremitetima, doktori kažu da je to dobar znak. Zato je neophodno da odem na operaciju u Tajland. Tamo će mi ugraditi čip ispod pršljena, koji će pomoći stimulaciju i bio veza između mozga i kičmene moždine. Trebalo bi da dobijem i tretman matičnim ćelijama, koje će obnoviti te “pokidane veze”. Iskreno se nadam da ću posle toga ponovo prohodati – kaže Mane Lukić.

Pre nesreće: Mane Lukić

Od Zemuna do Čikaga

U potrazi za boljim životom, podsećanja radi, ovaj bivši sportista obreo se u Americi gde radi kao mašinski inžinjer, zbog čega već neko vreme živi na relaciji Čikago-Zemun, što nije nimalo lako. Nakon nesreće, vraćanje u Ameriku je stopirano, pa je Mane već mesecima razdvojen od supruge i deteta, što stvara dodatne poteškoće celoj porodici, a posebno Manetu nespokoj što ne može da zagrli svoje najmilije koji su tako daleko.