Maneovo “Proleće” prodato za 65 miliona dolara

0

Umetničko delo vredno 65 miliona dolara

"Proleće", koja predstavlja parisku glumicu Žanu Demarsi u cvetnoj haljini, bilo je procenjeno na između 25 i 30 miliona dolara.

 

Slika je prvi put je predstavljena na Pariskom salonu 1882. Platno je više od 100 godina bilo u vlasništvu jedne američke porodice, a poslednje dve decenije je bilo izloženo u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

 

Prethodni rekordni iznos plaćen za jedno Maneovo platno bio je 33 miliona dolara, kada je na aukciji kuće Sotebi prodat jedan od njegovih autoportreta.

 

Eduar Mane (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret.

 

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 100,97 miliona dolara u utorak je prodata i skulptura Alberta Đakometija "Kočija" iz 1950. Delo predstavlja vitku boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove posleratnog perioda.

 

Maneovo "Proleće" počinje sa 35 miliona $

 

Najskuplje delo švajcarsko vajara, "Čovek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara.

 

Druga "zvezda" na aukciji kuće Sotebi ove jeseni bila je retka slika Vinsenta van Goga "Vaza s belim radama i crvenim makovima", koja je u utorak prodata za 61,77 miliona dolara.

 

Jesenja aukcija u Njujorku završava se 12. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here