Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australija je svojevremeno nazvana „smetlištem za neefikasna vozila“, jer nije imala standarde goriva poput Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Novog Zelanda i Evropske unije.

Od početka iduće godine i tome će doći kraj, pošto je savezna vlada objavila da će zakonski biti propisani standardi efikasnosti u potrošnji goriva za nove automobile.
Prema novim standardima, proizvođači automobila će biti u obavezi da na tržište isporučuju vozila s efikasnijom potrošnjom goriva, u skladu s ciljevima koji su postavljeni za prosečnu emisiju štetnih gasova po kilometru za nove prodate automobile.

Standard se odnosi samo na nova putnička vozila i laka komercijalna vozila.
Vlada premijera Albanezea je saopštila da će sprovesti konsultacije o željenom modelu efikasnosti tokom perioda od mesec dana, s namerom da u prvoj polovini ove godine uvede predlog zakona u parlamentarnu proceduru. Očekuje se da bi novi standard trebalo da stupe na snagu od 1. januara 2025.

Ministar za klimatske promene Kris Bouven rekao je da građani koji voze automobile trenutno troše više na gorivo nego što bi trebalo i da će postavljanje standard doneti uštedu za budžete australijskih porodica.
– Australijanci trenutno plaćaju više nego što bi trebalo u poređenju s ljudima u drugim zemljama, jer koriste više benzina i dizela – rekao je Bouven na konferenciji za medije u Melburnu.

Ministar je dodao i da je standard „dobitni za sve potrošače“ jer nudi veći izbor vozila za kupovinu. Modeliranje ishoda ovih standarda predviđa i da će do 2028. godine vozači na gorivu uštedeti i do 1000 dolara po vozilu.

Bouven je kazao da je „to pobeda za potrošače u smislu smanjenja troškova života” i istakao da standard ne bi diktirao koje automobile Australijanci mogu da kupuju, već da očekuje da će se proizvođači automobila pridržavati zakona, koji bi uključivao i kazne za one koji ne ispunjavaju standard.

Savet za električna vozila Australije pozdravio je najavu savezne vlade, rekavši da će standard efikasnosti potrošnje vozila sprečiti da Australija bude „deponija neefikasnih automobila“.

„Australija je uvek bila na začelju kada su u pitanju najbolja i najjeftinija električna vozila, jer su proizvođači automobila gledaju da ih prvo ponude negde drugde. To bi trebalo da se prekine sada s ovom novom politikom, a australijski kupci automobila bi trebalo da primete promenu veoma brzo“, navodi se u saopštenju Saveta.

Izvršna direktorka Veća za klimu Amanda Mekenzi rekla je da će standard pomoći građanima Australije u borbi s pritiscima povećanih troškova života.
„Mnogi Australijanci žive teško, a benzin je jedan od troškova koji izaziva najveći finansijski stres za domaćinstva. U isto vreme, zagađenje od neefikasnih automobila koji gutaju benzin podstiče štetne klimatske promene. Dajući ljudima bolji izbor čistijih i jeftinijih automobila, jak standard efikasnosti goriva će smanjiti troškove domaćinstva i očistiti naš vazduh“, rekla je Mekenzi u saopštenju.

Potreban ambiciozniji plan

Nezavisni senator Dejvid Pokok pozdravio je ovu najavu, ali je rekao i da cilj mora biti ambiciozniji.
– Želim da se novi standardi implementiraju što je pre moguće i pozivam vladu da pomeri predviđeni datum početka sa 1. januara 2025. na 1. jul 2024. godine, sa šestomesečnim probnim periodom tokom kojeg se kazne neče primenjaviti – istakao je Pokok, uz tvrdnju da će svaki manje ambiciozan plan od onog koji on predlaže dovesti do špovećanja troškova prevoza i dodatno naškoditi klimi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here