EPA-EFE/SONJA AMBROSE

Stanovnici Tasmanije moraće da pričekaju barem do početka aprila pre nego što dobiju novu državnu vladu. Prevremeni izbori koje je raspisao liberalni premijer Džeremi Roklif pokazali su da obe vodeće partije gube poverenje birača i da nijedna neće moći da formira vlast bez podrške manjih strana i nezavisnih kandidata.

Liberalna stranka je formalno proglasila izbornu pobedu jer će svakako imati najviše poslanika u Parlamentu Tasmanije, ali nedovoljno da bi samostalno formirala vlast. U novom sazivu Donjeg doma biće 35 poslanika, što znači da za većinu treba 18 sedišta, što nijedna partija ne može sama da sakupi.

Liberali će prema procenama datim na osnovu 85 odsto prebrojanih glasova moći da računa na 14 ili 15 poslanika, a Laburistička stranka je ostala na skromnih deset sedišta, što je dovelo i do toga da liderka opozicije Rebeka Vajt podnese ostavku.

Interesantno je da će Liberali zadržati vlast kao manjinska vlada, jedino ukoliko uspeju da postignu sporazum o podršci ili sa nezavisniom kandidatima, kojih će biti dva ili tri, ili sa Mrežom Džeki Lembi, savezne senatorke sa Tasmanije, čiji će pokret po svemu sudeći takođe imati tri sedišta u Parlamentu.

Vladajuća stranka je i raspisala prevremene izbore, zbog kako je navedeno, nemogućnosti da se u skupštinskoj sali dogovore s nezavisnim poslanicima. Sada su u poziciji da će to morati da urade, kako bi ponovo formirali vladu.

– Sada nam predstoji da radimo s parlamentom za koji su građani Tasmanije glasali. Tražiću da formiram novu vladu, koja će ljudima na Tasmaniji pružiti sigurnost i stabilnost koju zaslužuju, kao i da isporučimo naš snažan plan za budućnost Tasmanije do 2030. godine – rekao je Roklif i pre nego što su saopšteni konačni rezultati glasanja.

Premijer je istakao da je na parlamentu obaveza da radi zajedno i „ostavi po strani sve razlike“.

Očekuje se da će liberalnu vladu podržati Mreža Džeki Lembi, ali će zauzvrat ovaj pokret tražiti određene uslove i ustupke. Jedan od njih je da se preispita već postojeći plan za izgradnju novog sportskog stadiona u Hobartu, koji bi prema sadašnjim rocenama trebalo da košta državni budžet basnoslovnih 715 miliona dolara.

Senatorka Lembi je rekla i da će se zalagati da državna komisija za integritet dobije nova ovlašćenja, da se uvedu kraći rokovi za rešavanje zahteva za slobodu informacija, a zahtevaće od liberala da donesu i poreske olakšice za mala preduzeća.

Očekuje se da će pregovori liberala sa Mrežom Džeki Lembi početi tokom predstojećih uskršnjih praznika, pa bi Tasmanija ukoliko dođe do sporaztuma, mogla da dobije novu vladu u drugoj sedmici aprila. U suprotnom, građane najmanje australijske države već za koji mesec čeka ponovni izlazak na birališta.

Opozicija bez lidera

Liderka Laburističke stranke Tasmanije Rebeka Vajt priznala je poraz na izborima i u utorak je podnela ostavku na funkciju. Vajt je izjavila da uprkos tri uzastopna poraza na izborima, silazi sa položaja „uzdignute glave“ i nastaviće da predstavlja izbornu jedinicu Lajons u Parlamentu Tasmanije. Za sada, niko još nije zvanično zatražio lidersku funkciju, a procenjuje se da će to ovih dana učiniti Din Vinters iz desno orjentisane frakcije laburista.

Uporište liberala

Tasmanija će po svemu sudeći ostati jedino uporište Liberalne stranke, pod uslovom da ova partija privoli manjinske stranke da je podrže. Sve ostale australijske države i teritorije su u protekle dve godine došle pod kokntrolu Laburističke stranke, ili su ostale pod njihovom vladom, kao što je slučaj sa Viktorijom, Kvinslendom, ACT i Zapadnom Australijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here