Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počela pripreme za prve dve utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021.

Prvi put posle utakmice za bronzanu medalju u “Štark” areni na Evropskom prvenstvu u julu ove godine, u kojoj su savladale Veliku Britaniju (81:55), naše košarkašice su se skupile za nova iskušenja. U četvrtak u dvorani “Ranko Žeravica” dočekuju Tursku (17 časova), a u nedelju su u Draču gosti Albanije u prva dva meča u kvalifikacijama za sledeći Evropski šampionat, koji će se 2021. održati u Španiji i Francuskoj. U grupi je i Litvanija.

Selektorki Marini Maljković na raljspolaganju je 17 igračica, i to: Jelena Bruks, Saša Čađo, Aleksandra Stanaćev, Ana Dabović, Nevena Jovanović, Dajana Butulija, Tina Krajišnik, Aleksandra Crvendakić, Snežana Bogićević, Teodora Turudić, Jovana Nogić, Miljana Bojović, Maja Miljković, Nikolina Milić, Maja Škorić, Mona Zarić i Milica Popović.

Uz ekipu je i Sonja Petrović, koja neće moći da pomogne u mečevima ovog „prozora“ zbog povrede.

Maljkovićeva ističe važnost prvog meča sa Turskom.

– Prvo nas čeka Turska. Dobili smo informaciju da definitivno Holingsvort igra za njih, da se Stouks povredila… Da li je to teža opcija ili nije? Holingsvort je jedna od najjačih centara u ženskoj košarci i Turska sa njom igra na potpuno drugačiji način. Sasvim sigurno da mi tome možemo da odgovorimo, to ćemo i videti na samoj utakmici u četvrtak. Promenili su sastav, dva vodeća igrača, Đora i Caglar nisu u sastavu, to su im dve vodeće igračice praktično iz prve petorke. Kažem, velika promena u odnosu na Evropsko prvenstvo je što im ne igra Stouks, nego Holingsvort. Neće biti nimalo lako, znate da uvek volim da kažem istinu, što ne znači da bežim od pobede, daleko od toga… Znači biće mnogo, mnogo neugodnije nego na prijateljskim utakmicama pred EP”, kaže selektor Marina Maljković i dodaje, “Svi se prvi put susrećemo sa tim da imamo samo tri treninga pred utakmicu. Ranije je uvek bilo pet-šest dana u kvalifikacijama do meča, sada se to promenilo. Naravno da to otežava neke stvari, devojke su praktično juče i prekjuče igrale utakmice za klubove.

Postoje i prvi, manji problemi pred samo okupljanje i start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

– U startu imamo problem što Nikolina Milić kasni, izgubila je avion i pitanje je da li će doći na današnji trening. Dakle, za dva dana moramo sve da spremimo, i napad, i odbranu, za Tursku. Ali, Bože moj, tu smo i idemo da se spremamo. Ono što raduje su subota i nedelja, vikend za nama, pozvala sam mlade igračice koje nikada nisu bile u priči seniorske reprezentacije i jako sam zadovoljna. Sve su radile kako treba, trebalo je da zadržim jednu igračicu, nisam mogla da se odlučim i zadržala sam dve, što je pozitivno svakako. I žao mi je to nisam uspela da vidim i dve koje su bile pozvane, Ivanu Katanić i Mašu Janković, zbog bolesti i povreda, žao mi je zbog njih što su propustile izuzetno dobre treninge. Nadam se da ću ih videti što pre, računam na njih kao i na sve ostale devojke.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here