Hadži Marko Vujičić
Predrag J. Marković

Istoričar Predrag Marković rekao je danas povodom godišnjice bombradovanja Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije da je 24. marta 1999. godine međunarodno pravo umrlo zato što je, kako je naveo, jedna velika sila zaključila da su pravo i pravda “ono što ona misli”.

– Tog 24. marta Amerikanci su rešili da zbog navodnog kršenja ljudskih prava unište jednu nezavisnu zemlju, zemlju saveznicu u svim ratovima i onda se sada čude što neko primenjuje sličan kriterijum, jer oni su u kratkovidosti koju često imaju velike sile zaboravili da će doći trenutak kad će druge zemlje osetiti da su dovoljno jake da određuju ko zaslužuje kaznu – rekao je Marković za Tanjug.

Na pitanje u kojim okolnostima Srbija obeležava 24. godišnjicu bombradovanja, Marković je rekao da su birokratije “uglavnom glupe”, pa tako i briselska i vašingtonska.

Kako kaže, oni sada hoće da nas na silu nateraju da ih zavolimo i da zavolimo Aljbina Kurtija, ali takve stvari ne idu na silu.

Prema njegovim rečima, većina Srba neće reći da je Aljbin Kurti osoba sa kojom treba da se volimo tako da je, kako ocenjuje, iznenađujući nedostatak osećanja za emotivnu prirodu tog problema.

Komentarišući zvaničan povod za bombradovanje SR Jugoslavije, Marković je ukazao na dvostruke standarde.

– Evo vam primer dvostrukih standarda. Albanci su podigli ustanak protiv države Srbije i prema američkim i evropskim zvaničnicima Srbija je primenila ‘preteranu’ silu u odbrani svoje teritorije i integriteta. Zanimljivo da je martovskih dana nešto kasnije krenula invazija na Irak. Ako je Srbija upotrebila preteranu silu što je branila svoju zemlju, šta da kažemo za Britaniju, Ameriku i preteranu silu kojom su napale zemlju sa kojom nisu imale ništa i koja ni na koji način nije ugrožavala Ameriku i Britaniju – rekao je Marković.

On smatra da su i Irak, kao i Srbiju napali iz lažnih razloga, jer, kako kaže, Irak nije imao oružje za masovno uništenje što je navodno bio povod da se uništi jedna zemlja.

– Naravno, imao je diktatora, ali koliko ima diktatora…, njihov najbliži saveznik je saudijska dinastija… – naveo je on.

Marković je ocenio i da je ponižavajuće to kako se NATO izvinjava, jer se, kako je ilustrovao, oni izvinjavaju kao da je u pitanju situacija da se neko isparkiravao, pa vam udario branik.

– Sama akcija NATO pakta je zločin. Oni se ne izvinjavaju za zločin nego se izvinjavaju zato što su ubili malo više civila nego što je to lepo. Sad koliko je to lepo, to nije jasno. Nikada se velike sile ne izvinjavaju… Možda u nekoj budućnosti, mada NATO i SAD su platile cenu svoje bahatosti, jer su osokoljeni lakim uništavanjem Srbije napali Avganistan, a u Avganistanu su doživeli najveći poraz posle Vijetnama – primetio je Marković.

Kada je reč o broju poginuih i pitanju zašto se toliko dugo čeka na podatke o tome, Marković kaže da tu ima više problema, ali da je svakako reč o zločinu koliki god bio broj stradalih.

– Problem je potpuna proizvoljnost i samovolja u ubijanju civila, tu je niška pijaca, voz u Grdeličkoj klisuri, Aleksinac, Varvarin… – rekao je Marković i dodao da je jako značajno što država obeležava sećanja na taj datum.

Podseća da je Beograd prvi i poslednji grad bombradovan u 20. veku.

– Prvi svetski rat je počeo bombardovanjem Beograda i 20. vek se završio bombradovanjem Beograda. Ta tragična simbolika jednog naroda koga svi pokušavaju da sruše je nešto što treba da pamtimo. Ali ne uspevaju – poručio je Marković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here