Marš nacističkih veterana u Rigi

0

Veterani jedinice Vafen SS koji su se borili za nacističku Nemačku

 

Oko 1.000 veterana i njihovih pristalica sa državnim zastavama i cvećem u rukama došli su do Spomenika slobode u centru Rige, kako bi odali poštu pripadnicima te jedinice, gde ih je dočekalo nekoliko desetina lokalnih antifašista, poreklom Rusa, i predstavnika Noćne straže, izvestio je Itar-Tass.

Antifašisti su učesnike marša dočekali uzvikujući "Fašisti", "Fašizam neće proći“ i "Sramota“, a u rukama su nosili transparente sa natpisima "Stop fašističkom maršu“, "Čime se ponosite“, “Seti se, fašisto, Nirnberga“…

Učesnicima Antinacističkog skupa pridružio se i direktor Centra "Simona Vizental" Efraim Zurov, koji je rekao da mu je čudno da u centru evropskog glavnog grada vidi ljude koji odaju poštu onima koji su uništavali hiljade Jevreja u Rumbulu, Bikerniekskoj šumi i u drugim zemljama Evrope.

 

Predsednik Letonskog anfifašističkog komiteta Eduard Gončarov je izjavio agenciji RIA Novosti da je policija privela trojicu aktivista Komiteta, koji su planirali da učestvuju u akciji protesta protiv marša esesovaca , kao i da graničari trenutno "love“ članove estonske ‘Noćne straže’ koji su došli da učestvuju na skupu .

Itar-Tass navodi da je trg oko Spomenika slobode bio ograđen metalnim pregradama da bi se izbegli sukobi i da su policajci formirali živi zid" između učesnika dve akcije. Ruska agencija prenosi i da su privedena "dvojica agresivnih ljudi koji su uzvikivali nacionalističke i antisemitske parole“.

Skupština Rige ranije je odbacila sve prijave za okupljanje 16. marta, kako bi sprečila mogućnost provokacija, ali je oblasni sud juče ukinuo tu zabranu.

 

Ministarka unutrašnjih poslova Linda Murnice je preporučila antifašistima da ne gađa učesnike marša jajima i paradajzom, jer se to smatra huliganstvom, prenela je agencija Interfaks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here