D. T.
NEMA SLAVLJA BEZ TRUBE: Stole Petrović

Već skoro petnaest godina kulturno-umetničkom scenom srpske zajednice na Petom kontinentu tutnji – Crni voz. Orkestar koji se ponosi ovim imenom dobro je poznat ljubiteljima dobrog provoda u Sidneju i celoj Australiji, pogotovo onima koji vole zvuk trube i vatreni temperament romske muzike.

Za Crni voz kažu da nema dobre zabave i velikog veselja bez njihove muzike, o čemu svedoči i neizostavno učešće ovih majstora muzike na gotovo svim festivalima i velikim događajima srpske zajednice.

Osnivača i vođu ovog popularnog orkestra Stoleta Petrovića i njegove prijatelje muzičare sreli smo u Srpskom centru u Bonirigu, gde su svojom očaravajućom muzikom veselili veliki broj gostiju kluba. Orkestar koji je, kako kaže Stole, i svoje ime dobio po romskoj muzici, ali osim romskih pesama koje su prihvaćene u celom svetu svira i muziku modernog doba, kao i ruske romanse.

U razgovoru za “Vesti” Petrović je naglasio da osim u srpskoj zajednici, Crni voz svira i u klubovima drugih zajednica, jer imaju širok repertoar prikladnih pesama koje su popularne kod svih naroda. Kako veli, ne odbijaju dobre svirke ni u kojoj prilici, a repertoar prilagođavaju svakoj…

– Sviramo na krštenjima, veridbama, rođendanima i svadbama. Ako neko bude želeo i razvod da proslavi, bićemo tu da pomognemo – u šali kaže Stole.

Inače, članovi orkestra su školovani muzičari. Sam Stole Petrović je stekao ogromno iskustvo i gradio ime svirajući sa muzičkom elitom u Srbiji, a pohađao je i čuvenu muzičku školu “Stanković” u Beogradu.

– Sticao sam muzičko iskustvo družeći se sa velikim imenima muzičke scene. Bio sam član Beogradske filharmonije od 1988. do 1999. godine, a svirao sam i sa proslavljenim engleskim violinistom Najdželom Kenedijem – kaže Stole.

U repertoaru Crnog voza mogu se čuti melosi iz kulture romskog naroda ne samo Srbije, već i Makedonije, Rusije, Rumunije, Grčke, Mađarske, pa čak i Senegala. Vreli afrički ritam orkestra i ne čudi kad se zna da je jedan od članova ovog internacionalnog benda simpatični Senegalac Pape Mbaje, koji svira bubanj i druge vrste udaraljki.

Članovi orkestra naročito su ponosni na to što su doprineli muzičkoj originalnosti filmova Emira Kusturice – “Underground” i “Crna mačka, beli mačor”. Sa Kusturicom su svojevremeno nastupali i u Australiji.

– Svirka sa Kusturicom u sidnejskoj Operi 2007. godine je nezaboravno iskustvo za ceo orkestar. Svi smo posebno ponosni kad sviramo na ulicama Sidneja povodom proslave Dana Anzaka. Tada su neizbežan deo našeg repertoara “Marš na Drinu” i druge srpske patriotske pesme – s ponosom kaže Stole Petrović.

Gala veče “Pilipende”

Trenutno, Crni voz se priprema za niz novogodišnjih i božićnih nastupa, kao i za neizbežno učešće na Srpskom festivalu u sidnejskom Darling harboru, gde je ovaj orkestar po običaju zadužen da atmosferu u publici dovede do usijanja u samoj završnici ovog velikog srpskog događaja. Pre svih predstojećih koncerata, Stole će uveličati proslavu pozorišne grupe “Pilipenda”.
– Biće mi zadovoljstvo što ću 6. decembra biti deo proslave desete godišnjce postojanja srpsko-australijskog pozorišta “Pilipenda”. Sviraću sa poznatom grupom “Balkan etno orkestar” na gala večeri koju priprema “Pilipenda”. Verujem da će svi gosti uživati u repertoaru koji pripremamo – istakao je Petrović.

Voz raznih nacija

Poseban šmek Crnom vozu daje internacionalni karakter orkestra. Srpski deo benda čine Stole Petrović (truba) i Mladen Dimić (vokal i akustična gitara), drugi trubač je Rus Vladimir Kusid, bas gitaru svira predstavnik latinoameričkog ritma Džoni Medoks, dok je za afričkim đembe udaraljkama Senegalac Pape Mbaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here